Pištolo Walther PP je kot britanski tajni agent James Bond v filmu Dr. No (1962) upravljal Sean Connery. Foto: Reuters
Pištolo Walther PP je kot britanski tajni agent James Bond v filmu Dr. No (1962) upravljal Sean Connery. Foto: Reuters

Pri dražbeni hiši Julien's na Beverly Hillsu so pred dražbo Ikoni in idoli vrednost polavtomatskega orožja Walther PP, ki je skupaj z manjšim modelom PPK postalo pomemben del franšizne ikonografije, ocenili na 150.000 do 200.000 dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. To vrednost so presegli.

Gre za orožje iz filma Dr. No iz leta 1962, ki danes ni več uporabno, je ob tem pojasnil izvršni direktor dražbene hiše Julien's Auctions Martin Nolan. "Silhueta agenta 007, ki v rokah drži to pištolo, bo za vedno ostala ena najbolj ikoničnih podob filmov o Jamesu Bondu, že zdaj pa je ta podoba ena najpomembnejših popkulturnih referenc vseh časov," o pomenu slovite pištole še pravi Nolan.

Dodal je, da je bila pištola del zbirke družbe Bapty, ki velja za enega največjih dobaviteljev orožja za filmsko industrijo. Leta 2006 so orožje že prodali na dražbi, lastnik pa ga je prodal naprej.

Novi lastnik pištole, anonimni ameriški kupec, si je po navedbah dražbene hiše Julien's ogledal vse filme v franšizi.

Več kot 500 hollywoodskih kosov
Na dražbi je bilo več kot 500 primerkov hollywoodske memorabilije, denimo kostumi in predmeti zvezdnikov Johna Wayna, Marilyn Monroe, Johna Travolte, Grete Garbo in Elizabeth Taylor.

Čelado, ki jo je v filmu Top Gun (1986) ob pilotiranju reaktivnega lovca nosil Maverick oziroma Tom Cruise, so prodali za skoraj 109.000 dolarjev. Meč, ki ga je v kriminalnem filmu Šund (1994) Quentina Tarantina vihtel Bruce Willis, pa so prodali za dobrih 35.000 dolarjev, še navaja DPA.