Jurjevanje spada med osrednje in najbolje obiskane folklorne festivale pri nas in v regiji. Foto: Jurjevanje
Jurjevanje spada med osrednje in najbolje obiskane folklorne festivale pri nas in v regiji. Foto: Jurjevanje

Folklorni festivali, kakršno je že skoraj šest desetletji staro Jurjevanje v Beli Krajini, so pomemben mozaik ohranjanja kulturne dediščine, predvsem nesnovne. "Festival slavi raznolikost kultur in pri tem stremi k prepletu tradicionalnega s sodobnim in lokalnega z globalnim. Je orodje za uresničevanje trajnostnega in celostnega razvoja Bele krajine, prejemnice naslova evropskega zelenega in območja odličnosti," je sporočil njegov prireditveni odbor.

Začenja se najstarejši folklorni festival Jurjevanje

Na prvem mestu je bogata belokranjska folklorna tradicija, ki jo na festivalu predstavijo številne domače skupine. Organizatorji hkrati k predstavitvi lastne dediščine vabijo tudi mednarodno uveljavljene folklorne skupine in druge kulturne ustvarjalce z vseh celin. Tako se "ustvarja medkulturni prostor, ki naj služi sožitju in spoštovanju med narodi in kulturami", so dodali prireditelji Jurjevanja.

Organizatorji obljubljajo koncerte, predstave in veliko zabave. Foto: JK Design
Organizatorji obljubljajo koncerte, predstave in veliko zabave. Foto: JK Design

Dogajanje na številnih prizoriščih bo pestro in bogato. Za najmlajše pripravljajo otroške predstave in delavnice, na tržnici in rokodelskem sejmu pa si bo mogoče ogledati in kupiti lokalne pridelke ter izdelke.

Nekateri manjši dogodki so se v Črnomlju začeli že v sredo, danes pa bodo folklorno dogajanje po slavnostnem odprtju začeli s tradicionalno prireditvijo Pleši, Jure, do jutranje ure. Zvečer jo bodo nadaljevali "trubači" iz srbskega Šida, končalo pa se bo z zabavnim sporedom.

Poleg domačih se na festivalu zvrstijo tudi številni folklorni umetniki iz tujine. Foto: JK Design
Poleg domačih se na festivalu zvrstijo tudi številni folklorni umetniki iz tujine. Foto: JK Design

V soboto se med drugim obetajo družinski kolesarski izlet Goni kolo - z biciklom po Beli krajini, prireditev ob dnevu slovenskih ribičev, predstava za otroke Radovednica iz čebelnjaka, nastop argentinske in slovaške etno skupine, nastop etno-glasbene skupine Kralj Matjaž, koncert združenih belokranjskih godb, nastop folklornih skupin in osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti.

V nedeljo Črnomaljce med drugim čakajo še predstava za otroke Dvorni norček Beni, nastop etno-glasbenih skupin Falajček in Drumlce in Helena ter Primož Urbančič. Zvečer bodo pripravili nastop folklornih skupin Lepa Anka kolo vodi, festival pa končali z zabavnim sporedom.

Obiskovalci prireditev, ki jih bo obiskal tudi izročilno-mitološki Zeleni Jurij, bodo lahko okušali posebnosti belokranjske kuhinje in tamkajšnje vino. Črnomaljsko Jurjevanje je član Svetovnega združenja folklornih festivalov in tradicijskih skupin - CIOFF oziroma International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts, priznano pa je na državni in mednarodni ravni.