Praznično dogajanje se bo v Zagrebu odvijalo na več deset različnih lokacijah. Foto: EPA
Praznično dogajanje se bo v Zagrebu odvijalo na več deset različnih lokacijah. Foto: EPA
zagreb
Prireditev Advent v Zagrebu so uporabniki portala European Best Destinations v preteklih treh letih razglasili za najboljši predbožični sejem v Evropi. Foto: Reuters

Dan po slovenski prestolnici so praznične lučke prižgali tudi v prestolnici naših južnih sosedov. Decembrsko praznično vzdušje na živahnih ulicah, trgih in parkih v središču mesta, ki so v adventnem času posebej okrašeni, vrsta zabavnih, glasbenih, kulturnih in umetniških dogodkov ter bogata ponudba hrane in pijače bo večinoma potekalo na več deset lokacijah od glavne železniške postaje čez park Zrinjevac in Trg bana Jelačića do starega mestnega jedra.

Zimska idila bo zagotovljena v ledenem parku, ki nedaleč od železniške postaje ponuja največje drsališče v tem delu Evrope. Na tisoče belih žarnic bo čarobno osvetlilo enega najlepših zagrebških parkov Zrinjevac, ki s svojo praznično ponudbo predstavlja tudi srce celotne okrasitve. Božično pravljico so odprli na Trgu bana Jelačića ter na več drugih že uveljavljenih praznovališčih v središču mesta. Adventna oaza pa se prav tako razprostira v parku Maksimir ob zagrebškem živalskem vrtu, kot tudi nedaleč stran od urada hrvaške predsednice na Pantovčaku.

Tako kot prejšnja leta je pričakovati gnečo ne le ob koncih tedna, ampak tudi med tednom. Zato bo veljala posebna prometna ureditev, policija pa bo okrepila varnostne ukrepe. Med prireditvami bodo tudi letos vsak konec tedna od petka opoldan do nedelje opolnoči zagotovili brezplačen javni mestni prevoz s tramvaji in avtobusi v prvi zagrebški coni. Mestni prevoznik bo letos prvič ponudil tudi krožne vožnje v središču mesta z električnimi vozili.

Prireditev Advent v Zagrebu so uporabniki portala European Best Destinations v preteklih treh letih razglasili za najboljši predbožični sejem v Evropi. Zagrebški župan Milan Bandić je na četrtkovi novinarski konferenci napovedal, da bodo letos še boljši. Lani je dogodek obiskalo približno 180.000 ljudi.