Fotografija, ki je nastala pred slabimi 17 leti, ko je Lionel Messi že nakazoval svojo neverjetno kariero, mali Lamine Yamal pa se je šele dobro rodil. Foto: AP
Fotografija, ki je nastala pred slabimi 17 leti, ko je Lionel Messi že nakazoval svojo neverjetno kariero, mali Lamine Yamal pa se je šele dobro rodil. Foto: AP

Pred skoraj 17 leti, oktobra 2007, je fotograf Joan Monfort posnel serijo fotografij za dobrodelni koledar, na katerem so bili v ospredju nogometaši Barcelone, skupaj z otroki iz socialno šibkejših okolij in njihovimi družinami. Po naključju so tedaj 20-letni vzhajajoči zvezdi katalonskega kluba, Lionelu Messiju, "dodelili" le nekaj mesecev starega Lamina Yamala.

Po sinočnjem neverjetnem golu, ki ga je mladenič, ki bo svoj 17. rojstni dan praznoval v soboto, dan pred finalom evropskega nogometnega prvenstva, je fotografija (znova) obkrožila svet, predvsem po zaslugi Yamalovega očeta, ki jo je prejšnji teden objavil na družbenem omrežju Instagram in pripisal: "Začetek dveh legend."

Sorodna novica Čudežni Yamal z mojstrovino in Olmo Francoze poslala domov

Danes 52-letni fotograf, ki dela za priznane tiskovne agencije, obenem pa je že več kot tri desetletja eden od fotografov nogometnega kluba iz Barcelone, je v pogovoru za Guardian priznal, da se mu niti sanjalo ni, da je pred slabimi 17 leti posnel zgodovinsko fotografijo – čeprav je vedel, da je pred enim od dveh ljudi na fotografiji svetla nogometna prihodnost, pa si tega nikakor ni mogel predstavljati, ko je šlo za drugega, tedaj nekajmesečnega dojenčka.

Kot je razložil, so fotografije posneli v slačilnici gostov legendarnega barcelonskega stadiona Camp Nou, in sicer na pobudo lokalnega športnega časopisa Diario Sport in v sodelovanju z Unicefom. "Koledar je nastal s pomočjo Unicefa. Unicef je v soseski Roca Fonda v Mataróju, kjer je živela Laminova družina, organiziral žreb. Yamalova družina se je prijavila, bili so izžrebani in osvojili so možnost fotografiranja z igralcem Barce," je pojasnil fotograf in dodal, da se spominja, kako težka naloga je bilo tisto fotografiranje.

"Nerodno" fotografiranje. Foto: AP

"Messi ni vedel, kako sploh prijeti dojenčka"

Lamina so namreč posadili v plastično kopalno kad, takrat 20-letni Messi pa ni prav dobro vedel, kako naj se sploh obnaša v bližini dojenčka. "Messi je precej zadržan človek, sramežljiv. Pride iz svoje slačilnice v drugo in se nenadoma znajde ob dojenčku v kopalni kadi. Zapleteno je bilo. Najprej sploh ni vedel, kako naj ga prime," je dejal.

Povedal je še, da je za to, da je posnel "zgodovinsko fotografijo", izvedel po naključju, ko je začela fotografija pred dnevi krožiti po družbenih omrežjih. In čeprav že od leta 1991 spremlja ekipo Barcelone po svetu in jo fotografira, se do zdaj še nikoli ni znašel v središču take pozornosti. "Zelo vznemirljivo je biti povezan z nečim, kar je povzročilo tako senzacijo," priznava.

A senzacije ni povzročila zgolj fotografija, pač pa je v središču pozornosti nenadoma vse, kar je povezano s španskim čudežnim dečkom. Ta bo, kot omenjeno, v soboto praznoval 17 let, s čimer je postal najmlajši igralec v zgodovini evropskih nogometnih prvenstev, že pred tem je postal najmlajši igralec Barcelone, najmlajši nogometaš tega kluba, ki je dosegel zadetek, in najmlajši nogometaš, ki je zabil gol v prvi španski ligi.

Messi z Yamalom in njegovo materjo. Foto: AP
Messi z Yamalom in njegovo materjo. Foto: AP

Od otroštva neverjeten talent, a tudi šolanja ne zanemarja

Rojen staršem, ki so se v Španijo preselili iz Maroka (oče) in Ekvatorialne Gvineje (mati), je odraščal v manjših katalonskih mestih Granollers in Mataró, pri sedmih letih pa je začel obiskovati barcelonsko nogometno šolo, zato se je družina preselila v katalonsko prestolnico. Že od malih nog je pokazal neverjeten talent, zato je ves čas igral med starejšimi, dokler ni aprila lani pri starosti komaj 15 let, 9 mesecev in 16 dni debitiral v prvi ligi.

A kljub uspehu, ki ga je že dosegel, se mladi Španec skrbno posveča tudi izobraževanju. Čeprav mu športne obveznosti ne omogočajo šolanja, kot ga poznajo drugi španski dijaki, šolske obveznosti vseeno opravlja, pri tem pa mu pomagajo tutorji, del obveznosti opravi na spletu. Ker se pripravlja na zaključno ocenjevanje, je s seboj v Nemčijo vzel tudi šolske učbenike – ko nima treningov ali tekem, piše domače naloge, je pred kratkim priznal.

Sorodna novica Yamalu se je uresničila želja: rojstni dan bo praznoval v Nemčiji

"Otroško delo" je po 23. uri prepovedano. Bo La Roja plačala kazen?

Njegova mladost pa bi lahko za odgovorne v španski nogometni reprezentanci predstavljala tudi težavo. Nemška zakonodaja namreč zelo strogo določa pogoje za delo mladoletnikov, kar vključuje tudi prepoved dela po 8. uri zvečer. Za športnike sicer dopuščajo izjemo, a ti lahko "delajo" le do 11. ure zvečer. Že tekma Španije proti Gruziji v rednem delu (končala se je z rezultatom 4:1) je bila na vrsti v zadnjem terminu, ob 21. uri, kar pomeni, da se Yamalove obveznosti, vključno z medijskimi, niso končale pred 23. uro, enako je bilo tudi sinoči.

"Delodajalcu", torej v tem primeru španski nogometni zvezi, v takih primerih grozi visoka denarna kazen, 30.000 evrov, a ni jasno, ali bodo nemške oblasti ta prekršek v resnici preganjale. Trenerja španske izbrane vrste Luisa de la Fuenteja so novinarji pred tekmo z Gruzijo tako vprašali tudi o tem zapletu. "Ne poznam nemške zakonodaje. Ali mora biti Lamine zamenjan pred 23.00? Po mojem mnenju ne," je dejal, ob tem pa pristavil: "Mi smo odgovorni za njegovo dobro počutje. Opravili bomo svoje delo in mu dovolili igrati. Nič več kot to."