Bi si drznili? Foto: YouTube
Bi si drznili? Foto: YouTube
Najgloblji bazen
Raje ne vrzite ključev hotelske sobe v to luknjo ... Foto: YouTube

Hotel Terme Millepini, ki sodi v sklop term Montegrotto, je od Ljubljane oddaljen slabe tri ure vožnje. V njem so zgradili bazen, ki je svoje mesto že našel tudi v Guinnessovi knjigi rekordov, saj je globok kar 42 metrov, kar je primerljivo s 13-nadstropno stavbo.

"Monstrum" so poimenovali Y-40 Deep Joy, bazen pa vsekakor ni namenjen poslovnežem, ki si po napornih sestankih zvečer privoščijo rekreativno plavanje za nekaj dolžin bazena. Hotel želi, razumljivo, posebej pritegniti profesionalne in ljubiteljske potapljače ter vse druge ljubitelje podvodnih globin, ki so zmožni v enem dihu doseči dno. Oblikoval ga je arhitekt Emanuele Boaretto, gradili pa so ga dobro leto.

Prijetna temperatura vode
"Globoko veselje", kot se bazen imenuje, vsebuje 4,3 milijona litrov termalne vode, ki ima temperaturo od 32 do 34 stopinj Celzija. Prav topla voda potapljačem omogoča, da lahko potop izvedejo brez neoprenske obleke, brez katere v jezerih ali morjih ne bi šlo. Poleg najgloblje točke pa so v bazenu tudi podvodne jame, namenjene za vadbo in simulacijo morskega dna. Vsi, ki raje ostanejo na suhem, pa se lahko spustijo v poseben predor, iz katerega lahko opazujejo potapljače na delu.

Potapljaško središče blizu Padove
Bazen sta odprla italijanska svetovna prvaka v potapljanju Umberto Pelizzari in Ilaria Molinari, v termah Montegrotto pa upajo, da je nova pridobitev le začetek širše zgodbe. Terme, ki sodijo v sklop znanih term Abano, kar naj bi bilo največje območje termalnih vrelcev v Evropi, želijo namreč spremeniti v svetovni potapljaški center.

Pred odprtjem "Globokega veselja" je bil najgloblji bazen na svetu Nemo 33 v Bruslju, ki je globok dobrih 34 metrov.