Vstop v leto 2019 v Beogradu. Foto: EPA
Vstop v leto 2019 v Beogradu. Foto: EPA

Na Hrvaškem bodo ob prestolnici Zagreb ekološko bolj prijazne svetlobne predstave pripravili v skupno približno 50 mestih in občinah, med drugim v Rovinju, Opatiji, na Reki, v Pulju, na Cresu, v Varaždinu, Osijeku, Poreču, Zadru, na Malem Lošinju, v Crikvenici in Dubrovniku. Glede na to, da je na Hrvaškem 428 občin in 127 mest, je to le majhen delež, vendar se z leti število povečuje.

Mestne oblasti v Sarajevu bodo sredstva za ognjemet namenile združenjem za zaščito živali. Foto: Reuters
Mestne oblasti v Sarajevu bodo sredstva za ognjemet namenile združenjem za zaščito živali. Foto: Reuters

Hrvaško združenje Prijatelji živali je pozdravilo odpoved ognjemetov, saj po njihovi oceni s tem dokazujejo etično in ekološko zavest ter skrb za prebivalce in živali. Poudarili so, da s tem živali rešujejo ne samo pred strahom, ampak celo pred smrtjo, saj odpovedi srca zaradi strahu niso redke. Lorena Herceg iz združenja je opozorila tudi na pogin ptic in divjih živali.

Tudi v črnogorski prestolnici Podgorica letos na silvestrovo ne bo ognjemeta. Odločitev so mestne oblasti utemeljile z njegovim škodljivim vplivom na okolje ter na ljudi z dihalnimi in srčno-žilnimi težavami ter tudi s povzročanjem stresa za živali.

Prestolnica BiH-a Sarajevo bo sredstva, predvidena za ognjemet, namenila združenjem za zaščito živali.

Beograd pri ognjemetu vztraja

V srbski prestolnici Beograd pa ognjemet bo. Napovedujejo svetlobno-pirotehnično predstavo na najvišji stolpnici v državi in regiji, 42-nadstropnem in 168 metrov visokem nebotičniku z imenom stolp Beograda, z vrha katerega bodo tik pred polnočjo izvedli spektakularen ognjemet. Še več ognjemetov bodo pripravili tudi v drugih delih mesta.