V dveh tednih po izdaji je podjetje prodalo več kot 3000 naprav. Foto: Reuters
V dveh tednih po izdaji je podjetje prodalo več kot 3000 naprav. Foto: Reuters

Kitajsko zagonsko podjetje je ustvarilo pripomoček, ki omogoča poljubljanje na daljavo. Stvaritev je poimenovana kar MUA – po zvoku, ki ga ljudje običajno proizvedejo, ko nekomu pošljejo poljub.

Naprava ima namreč v silikonskih ustnicah skrite senzorje gibanja, ki zbirajo in potem prenašajo podatke o poljubu uporabnikov. Ustnice se tako sočasno premikajo in ponavljajo prejete poljube. Prav tako zajame in predvaja prisotne zvoke, med poljubljanjem se tudi nekoliko segreje. To naj bi po besedah pekinškega podjetja Siweifushe izkušnjo naredilo še bolj pristno.

Izdelek je na voljo v več barvah. Foto: Reuters
Izdelek je na voljo v več barvah. Foto: Reuters

MUA spominja na mobilno stojalo z realistično našobljenimi ustnicami. Za uporabo si morajo zaljubljenci na pametne telefone naložiti aplikacijo in z izbrano osebo povezati napravi za poljubljanje. To priključijo na vhod za polnjenje telefona. Napravo aktivirajo z aplikacijo – ko jo poljubijo, ta poljub vrne. Uporabniki lahko tudi prenesejo podatke o poljubljanju, ki so jih prek aplikacije posredovali drugi uporabniki.

Izdelek je na voljo v več barvah, spolno nevtralne ustnice so pri vseh enake. Zanj je treba odšteti okoli 35 evrov.

Dobili so na tisoče naročil

Idejo je sicer navdihnilo obdobje pandemije covida-19, ko je bilo predvsem na Kitajskem gibanje pogosto dlje časa močno omejeno, veljali so strogi ukrepi, več mesecev prebivalci niso smeli zapustiti stanovanj.

"Takrat sem bil v razmerju, a se s svojim dekletom zaradi zaprtja nisem mogel videti," je povedal izumitelj Džao Džjanbo. Za svojo diplomsko nalogo se je osredinil na pomanjkanje telesne intimnosti v videoklicih, pozneje pa ustanovil podjetje Siweifushe, ki je 22. januarja izdalo svoj prvi izdelek MUA. V dveh tednih po izdaji je podjetje prodalo več kot 3000 naprav in prejelo približno 20.000 naročil.

Nekateri so zaskrbljeni, drugim je zanimivo

Odzivi na novost so bili različni. Medtem ko so nekateri uporabniki rekli, da je zanimiva, so drugi dejali, da so se počutili neprijetno. Med kritikami kraljuje predvsem pritožba, da naprava nima jezika.

Nekatere je sicer zaskrbelo, da bi napravo lahko uporabili za spletne erotične vsebine, ki pa so na Kitajskem strogo regulirane. Džao je ob tem poudaril, da je njegovo podjetje upošteva predpise, ne more pa nadzorovati tega, kako ljudje izum dejansko uporabljajo.

MUA sicer ni prva tovrstna naprava. Raziskovalci na tokijski univerzi za elektrokomunikacije so že leta 2011 izumili "stroj za prenos poljubov". Malezijski Imagineering Institute pa je leta 2016 izdelal podoben pripomoček, imenovan Kissinger.