Iz kock sestaviti stolp ni nujno enostavno. Foto: Ministrstvo za pravosodje
Iz kock sestaviti stolp ni nujno enostavno. Foto: Ministrstvo za pravosodje

"Slovenski zapori ne predstavljamo samo rešetk, žvenketanja ključev in rožljanja lisic, temveč smo tudi prostor ponovne priložnosti, zato ta igrača simbolično in vizualno sporoča pomembnost učenja iz napak," so ob tem zapisali na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Gre namreč za lesene kocke, poimenovane Dobra roka, ki jih v okviru rehabilitacije izdelujejo zaprti, kar jim daje možnost ustvarjanja, razvijanja delovnih navad in veščin za boljšo ter hitrejšo vključitev v družbo, pojasnjujejo na URSIKS-u. "Lepo je bilo videti fante, ki so po dolgem času, nekateri prvič, žareli od ponosa. Ja, to je Dobra roka, namen je bil več kot dosežen," je o izdelovanju kock povedal delovni inštruktor Marko Golob.

Skupno so podarili 30 kompletov ročno izdelanih lesenih ravnotežnostnih kock, ki so jih izdelale zaprte osebe v zaporih Celje, Ljubljana in Ig. V zavodu Celju pa je nastal tudi prikupen leseni snežak, ki bo krasil prostore obeh zdravstvenih ustanov, so še dodali.

V slovenskih zaporih so ljudje, ki prestajajo kazen zapora. Prestopili so zakon. Marsikaj se je s tem v življenju porušilo. Zato je tudi zapor prostor ponovne priložnosti. Ravnotežnostne kocke Dobra roka so pripomoček, ki predstavljajo novo priložnost. Izdelale so ga roke zaprtih oseb, kot pripomoček pri igri, rehabilitaciji ali preprosti popestritvi vsakdanjika. Dobra roka je vsaka roka, ki spodbuja in opolnomoči dobro v človeku.

Iz predstavitve Dobre roke

Iz unikatnih lesenih ravnotežnostnih kock lahko posamezniki postavijo stolp, a to ni tako enostavno, kot se sliši, saj se je treba pri postavljanju kar potruditi – in morda tudi ne uspe prvič. "Vendar ne bomo obupali in se bomo ob vnovičnem poskusu še bolj potrudili ter se ob tem nekaj naučili iz svojih napak," smisel zidanja stolpa razložijo na upravi.

"Pripomoček Dobra roka simbolično in vizualno sporoča pomembnost učenja iz napak. Tako kot zaprtim osebam daje možnost ustvarjanja, razvijanja delovnih navad in veščin za učinkovitejše in hitrejše vključevanje v družbo, tako lahko vsakemu posamezniku, ki pripomoček uporabi, daje priložnost za vztrajanje, trud in razvijanje osebnega talenta v življenju," so še poudarili.

Po simbolični predaji sta se dva otroka – Nik in Sara, ki sta vključena v rehabilitacijo na URI-ju Soča, zahvalila ministrici in generalnemu direktorju za donacijo s prazničnim voščilom. Z darilom sta si dve skupini ljudi, ki sta se znašli na preizkušnji v življenju – otroci v bolnišnici in zaporniki –, simbolično podali roki, so ob tem še zapisali na pravosodnem ministrstvu.