Družina bobrov se nevarno približuje najstarejši trti

Bober je avtohtona slovenska živalska vrsta, ki je bila sicer pred leti iztrebljena, a se zdaj postopoma počasi vrača – na obrežju Drave in njenih pritokov naj bi bivalo več družin, ena običajno šteje šest članov. Glodavce in njihovo delo so opazili na Mariborskem otoku, kjer so olupili, obglodali in podrli številna drevesa. Ker je družina bobrov oglodala tudi nekaj vrb ob Lentu, so se nekateri ustrašili, saj se je nevarno približala najstarejši trti na svetu.

"Kar dela na Mariborskem otoku, po našem mnenju ni nič narobe. To je dodatek k pestrosti," je za TV Slovenija dejal Samo Jenčič z Zavoda za varstvo narave. Družina bobrov, ki sicer pomembno vlogo igrajo pri ohranjanju mokrišč, namreč na Mariborskem otoku sicer kljub večjemu številu poškodovanih dreves ne dela večje škode – ta bi nastala, če bi se na primer lotili polj s koruzo.

Bober na dan poje za okoli dva kilograma lubja in tanjših vej, na golem deblu pa si zgolj brusi in krajša zobe, ki mu sicer neprestano rastejo. Drevesa namensko podre. "Za zagotavljanje življenjskega ritma ta vrsta potrebuje gradbeni material, ki ga najde v obrečnem drevju," je o ureditvi bivališč pojasnil Izidor Cojzer z Zavoda za gozdove Maribor.