Velike pande veljajo za ene najredkejših živali na planetu. Foto: EPA
Velike pande veljajo za ene najredkejših živali na planetu. Foto: EPA

Pandemija novega koronavirusa je povzročila težave tudi v kanadskem živalskem vrtu. Večino bambusa za pandi, imenovani Er Shun in Da Mao, so dobavljali prav iz Kitajske, in ker jim zaustavljen letalski promet onemogoča redno oskrbo s hrano, so se odločili, da pandi vrnejo domov na Kitajsko. "Verjamemo, da je v teh zahtevnih časih to najboljši in najvarnejši kraj za Er Shun in Da Mao," je dejal predsednik in izvršni direktor živalskega vrta v Calgaryju Clément Lanthier.

V živalskem vrtu so sicer poskušali najti druge dobavitelje bambusa, vendar so naleteli na več logističnih težav, piše CNN. Skrb, da bi bile v prihodnosti prekinjene vse povezave z zunanjimi dobavitelji in bi pande tako ostale popolnoma brez hrane, je bila prevelika. "To je bila neverjetno težka odločitev, a zdravje in dobro počutje živali, za katere skrbimo, je vedno na prvem mestu."

Er Shun in Da Mao sta v Kanado prispela leta 2014 in preživela pet let v živalskem vrtu v Torontu, nato pa so ju z mladičema Jia Panpan in Jia Yueyue marca 2018 preselili v Calgary. Mladiča sta bila kmalu za tem preseljena na Kitajsko, dvojec Er Shun in Da Mao pa bi v skladu z desetletnim sporazumom v Kanadi ostal do leta 2023.

Lanthier je povedal, da je živalski vrt začel postopek selitve pand pred nekaj tedni in upa, da bodo dovoljenja odobrena že ta teden.

Pande v znak prijateljstva

Veliki panda velja za eno najredkejših živali na planetu. Leta 2016 so bili označeni za ogrožena in ranljiva bitja. Po podatkih Svetovnega sklada za prostoživeče živali jih v naravi živi le 1864.

Kitajska že leta pošilja velike pande v tujino v znak prijateljstva in sodelovanja med Pekingom in drugimi državami v okviru kampanje, znane kot "diplomacija pande", ki tujcem ponuja možnost, da te živali vidijo osebno, hkrati pa spodbuja vezi med vladami.