Vstop v novo ero naj bi preživela le vasica Bugarach v južni Franciji. Foto: Reuters
Vstop v novo ero naj bi preživela le vasica Bugarach v južni Franciji. Foto: Reuters
Bugarach
"Patruljiramo peš, na motornih kolesih in konjih," so glede razmer v Bugarachu povedali na policiji. Foto: Reuters

Prebivalci vasice, ki leži ob vznožju 1230 metrov visoke istoimenske gore, se bojijo, da se bo v petek v njihov kraj zgrnila množica fanatikov in mistikov. Gora, pod katero leži Bugarach, naj bi bila namreč pristajalni prostor za leteči krožnik, na katerega naj bi vesoljci 21. decembra sprejeli peščico izbranih Zemljanov in jih odpeljali v varni objem vesolja.

Zato so sam kraj, goro Pic de Bugarach in bližnje gozdove, na policiji razglasili za območje, kamor je dostop prepovedan - že ves teden na 45 kilometrov širokem območju tako velja prepoved za dogodke, dostop pa imajo zgolj prebivalci in njihovi svojci.

Ozke uličice vasice so sicer glede na televizijske posnetke te dni povsem prazne, edine množice, ki so se zgrnile v kraj, pa so novinarji. Akreditacijo za pokrivanje "konca sveta" v Bugarachu je dobilo kar 250 novinarjev, so še povedali na policiji.

Koledar starodavnih Majev buri duhove
Špekulacije o koncu sveta so povezane s koledarjem starodavnih Majev. Za kaj pravzaprav gre v majevski prerokbi? Med 21. in 23. decembrom bo konec velike ere majevskega koledarja, ki traja 5.125 naših let. Dejansko obstaja en sam zapis, ki pravi, da se bo tedaj na Zemljo spustil bog Bolon Yokte. To je vse. Vseeno se je razširila legenda, da bo tedaj konec sveta. Tudi newagerji verjamejo, da se bo decembra zgodila velika transformacija sveta. Vstop v novo ero naj bi tako preživela le vasica Bugarach.