Protesti so izbor za mis sveta prestavili na Bali. Foto: Reuters
Protesti so izbor za mis sveta prestavili na Bali. Foto: Reuters
Maja Cotič
Slovenijo na svetovnem izboru predstavlja Maja Cotič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Lepotice z vsega sveta so na Bali pripotovale na začetku tega tedna. Foto: EPA

Tisoče protestnikov je namreč zavzelo ulice indonezijske prestolnice in javno obsojalo odločitev, da bo lepotni izbor potekal v mestu, kjer prevladuje večinoma muslimanska vera. Izbor se bo sicer uradno začel jutri z veliko slovesnostjo na Baliju in se tam tudi 28. septembra končal. Indonezijska vlada je sporočila, da bodo vsi dogodki, povezani z izborom za mis sveta, potekali na Baliju. "Vlada je prisluhnila, kar so ljudje želeli," je spregovoril minister za blaginjo državljanov Agung Laksono.

Odločitev so sprejeli na sestanku med Laksono, podpredsednikom Boediono ter predstavniki ministrstev za notranje zadeve in turizem. Piko na i za sestanek je povzročil sobotni protest, ko je večtisočglava množica zavzela ulice Jave. Zapleti glede organizacije izbora za mis sveta so se začeli že junija, ko so organizatorji sporočili, da tekmovalke v indonezijski prestolnici Džakarti, na izboru ne bodo nosile kopalk, saj organizatorji niso želeli užaliti muslimanov.

Na svetovnem izboru Slovenijo zastopa Maja Cotič. Z njo smo se pogovarjali pred odhodom v Indonezijo.

"Kopalk ne bo in tekmovalke ne bodo nosile oblačil, ki so v nasprotju s kulturnimi in verskimi vrednotami Indonezije," je dejal Sjafrul Nasution, eden izmed vodij zasebne televizijske mreže RTCI, ki je organizator dogodka. Namesto kopalk bodo udeleženke izbora nosile tradicionalne saronge, je dodal.

Zgodovina protestov zaradi razgaljenosti
Zaradi muslimanske skupnosti v Indoneziji so imele že v preteklosti težave najbolj razvpite ikone svetovne popkulture. Spomnimo, da je preteklo leto morala Lady Gaga odpovedati svoj koncert, potem ko so protestniki grozili, da bodo zažgali prizorišče, kjer naj bi nastopila in jo kritizirali, saj nosi le "modrček in spodnje hlačke".