Lee Jae-myung. Foto: EPA
Lee Jae-myung. Foto: EPA

Demokratska stranka, del katere je omenjeni predsedniški kandidat, je v sredo pripravila srečanje z volivci, ki trpijo zaradi izpadanja las, piše CNN.

Na njem je Lee Jae-myung povedal, da je ukrep, ki ga predlaga, potreben z vidika "popolnosti telesa". Kot je povedal, skoraj deset milijonov ljudi v Južni Koreji trpi zaradi izpadanja las, a številni od njih naročajo zdravila iz tujine ali pa se zatečejo k zdravilom za prostato kot alternativi zaradi visokih stroškov zdravljenja.

"Prosim, povejte nam, kaj je bilo za vas neprijetno zaradi zdravljenja izpadanja las in kaj mora biti v pravilnikih," je zapisal na Facebooku. "Predstavil bom popolno politiko zdravljenja izpadanja las."

Jeong Da-eun, mati dveh otrok, je na srečanju povedala, da je opustila zdravljenje, saj je zahtevalo štiri milijone vonov (okoli 3000 evrov) v šestih mesecih, namesto tega pa se je zatekla k dobremu šamponu in zdravi prehrani.

Spletne skupnosti ljudi, ki trpijo za izpadanjem las, so preplavljene s sporočili, ki podpirajo njegov predlog. Predlog je spodbudil kritike številnih, opozicija pa jo je označila za zadnjo točko Leejevega populističnega programa, da dobi glasove.

Lee Sang-ee, profesor na medicinski fakulteti Nacionalne univerze Jeju, je dejal, da bi zdravstveni sistem lahko doživel kolaps, če porabi za kritje izgube las na stotine milijard vonov, ki so namenjene za pomoč tistim, ki trpijo za resnimi boleznimi.

Uradnih podatkov o tem, koliko Južnih Korejcev trpi zaradi izpadanja las, ni. Nacionalna služba za zdravstveno zavarovanje je posredovala le letne sezname ljudi, ki so bili zdravljeni v bolnišnici, kar je leta 2020 znašalo približno 230.000.