Tatovi draguljev se zatečejo k vsem mogočim pokusom (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Tatovi draguljev se zatečejo k vsem mogočim pokusom (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

39-letno Džjang Šuljan so pri nenavadni tatvini na sejmu ujele varnostne kamere, aretirali pa so jo na letališču v Bangkoku, potem ko je rentgenski pregled v njenem črevesju pokazal nenavadno stvar. Takrat je tudi priznala, da je pogoltnila dragulj, vreden 300.000 ameriških dolarjev, a je zavračala vsakršno hrano, pila je le vodo. Ob njej je bil aretiran tudi njen domnevni pajdaš.

Dragoceni kamen so sprva skušali iz njenega telesa spraviti z odvajali, ker pa ni delovalo, so tajski zdravniki opravili poseg, med katerim so zataknjeni dragulj odstranili iz njenega črevesja. Kot so sporočili iz bolnišnice v Bangkoku, je kolonoskopija trajala 12 minut, Kitajka pa še okreva v bolnišnični oskrbi. Nato jo čaka boj s tajskim sodnim sistemom, saj so jo obtožili kraje, zaradi česar ji grozi triletna zaporna kazen in plačilo denarne kazni.

To sicer ni prvi primer, da so tatovi skušali dragoceni kamen spraviti na varno tako, da so ga pogoltnili, poroča CNN. Leta 2012 je južnoafriška policija aretirala moškega, ki je skušal državo zapustiti z 220 brušenimi diamanti v telesu, skupaj vrednimi 2,3 milijona dolarjev, a ga je razkrinkal telesni pregled na letališču.