Kmetica leta 2022 Majda Sinreih. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Kmetica leta 2022 Majda Sinreih. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Marsikatero solzo je povzročila razglasitev Majde Sinreih za kmetico leta 2022. Več kot zasluženo so prepričani tisti, ki jo poznajo.

"Naša Majda je zlata ženska, ona je bila tudi predsednica društva, dejavna je bila pri Bršljankah, dejavna je bila v svojem kraju," je povedala Jožica Jeromel, predsednica Društva kmetic Mislinjske doline.

Majda je tretja generacija na kmetiji, kjer je vse življenje delala od zore do mraka. "Fizično, fizično, fizično. Veliko je bilo tukaj košnje. Kosili smo, za krave je bilo treba ves čas kositi, za dobro jutro košnja, za lahko noč košnja ..." je pojasnila kmetica leta.

Bila je odlična učenka. Želela je postati zdravnica, a so starši odločili, da bo ostala na Kozjaku in skrbela za govedo ter osem hektarov bregov. "Res je težko na gorski kmetiji, ampak smo na 'luštnem', dihamo svež zrak, kar je pa tudi balzam za dušo."

Majda se rada pošali in ohranja hvaležnost, čeprav je pred tremi leti v enem mesecu izgubila moža in zaradi bolezni eno nogo. "Takrat si morda misliš, zakaj jaz. Zakaj je to življenje tudi tako kruto? Ampak ko zreš naprej, ko vidiš, koliko ti stojijo ljudje ob strani ... Res, ne morem povedati, koliko sem po drugi strani lahko srečna."

"Ona se res bori, je ženska, ki si jo lahko mi, ki smo zdravi, vzamemo za vzor. Mi se pritožujemo včasih, pa nam nič ne manjka. Ona pa se nikoli ne pritožuje, pa ji veliko manjka," je povedala Jeromel.

Kmetijo sta prevzela sin in snaha, Majda pa še vedno pomaga, ima svoj mali vrtiček, saj ji doma pridelana hrana predstavlja neprecenljivo vrednost. "Boli me, ko marsikje vidiš, tudi že na podeželju, kjer imajo vrtove, te preuredijo bazen. Pa dejansko otrokom poteptajo zdravo hrano," je povedala Majda.

Želi si, da bi država imela več posluha za gorske kmetije, ki ohranjajo naše podeželje, in da se končno uredita socialni status kmetic in zanje dostojna pokojnina. "Ker se mi zdi, da ženska res na kmetiji podpira tri vogale. Od hleva do vrta, od njiv do kuhe, peke, kar koli. Sama pravim, da kmetica opravlja veliko poklicev, ne samo enega, seveda brez potrdila."

Zase pa si Majda želi le eno – boljšo protezo, s katero se bo lahko lažje gibala in še opravljala kmečka dela. Denar zanjo bodo najbrž zbirali z dobrodelnimi akcijami prek Rdečega križa.

Naj kmetica leta je Majda Sinreih