Cujo se je po šestih letih spet najedel doma. Foto: Reuters
Cujo se je po šestih letih spet najedel doma. Foto: Reuters
V ZDA imajo veliko dobrodelnih organizacij, ki poskrbijo za zapuščene pse točno določene pasme. Foto: EPA

Cujo je živel pri družini Barczewski v ameriškem mestu St. Louis. Nekega poletnega dne je odšel od doma in družino spravil v obup. Spet so se srečali pred nekaj dnevi, za njegovo vrnitev domov pa je poskrbel Dirk's Fund, fundacija, ki v ZDA rešuje zapuščene in izgubljene zlate prinašalce in jim poišče novi dom.

O njegovi identiteti ni dvoma
Noreen Barczewski je po čudežni vrnitvi povedala, da ni nobenega dvoma, da je kosmatinec Cujo. "Bolj suh, bolj siv, a to je on. Na glavi ima liso v obliki srca, belo dlako med prsti, poleg tega pa ljudi še vedno pozdravlja enako kot včasih - ob noge se podrgne kot maček," je naštela "dokaze".

Srečen konec zaradi fotografije
Ko je Cujo leta 2000 odšel od doma, je zašel v skoraj 200 kilometrov oddaljeno mesto Columbia v Misuriju. K sebi ga je vzela starejša ženska, a ko je odšla v dom za ostarele, so štirinožca poslali v zavetišče. Tam je prinašalca, ki je vmes dobil ime Willy, opazil Bob Tillay, predsednik Dirk's Funda, in odpeljali so ga v St. Louis - nekaj časa je bil tako zelo blizu svoje družine. Iz St. Louisa so ga preselili v dom za ostarele v Claytonu, kjer je bil ljubljenček stanovalcev. A Cujo-Willy tam ni bil zadovoljen in njegovo sliko je Dirk's Fund objavil na spletu. Tam ga je videl svak Noreen Barczewski, ga prepoznal in uredil, da se je kosmatinec končno vrnil domov, kjer so vsak božič zanj pripravili darila, v upanju, da se bo nekoč vrnil domov.

Dirk's Fund je v zadnjih desetih letih nov dom poiskal več kot 900 zlatim prinašalcem.