Marijana Veljović in Roger Federer. Foto: AP
Marijana Veljović in Roger Federer. Foto: AP

38-letni, običajno umirjeni švicarski teniški as, se je na neki točki med dvobojem, ki se je zavlekel v peti niz, razburil in zaklel. Kot je povedal pozneje, je postal frustriran zaradi poškodbe dimelj, ki mu je omejevala gibanje.

Kletvico je zaznalo pozorno uho linijske sodnice, ki je opozorila glavno sodnico, Srbkinjo Marijano Veljović, ta pa je Švicarju nemudoma izdala opozorilo.

Federer nad tem ni bil najbolj navdušen in ji je dejal, naj "mu da mir", Veljovićeva pa ni popustila in se je z zvezdnikom spustila v krajši verbalni spor, pri katerem je bila zelo odločna. "Ne, Roger. Tudi jaz sem jo ujela, ona pa jo je zelo jasno slišala."

"Srbska avtoriteta"

Srbski b92 je pozneje v novici pompozno zapisal: "Srbska avtoriteta – Marijana obvladala Federerjev temperament".

Federer se je na tiskovni konferenci po obračunu pošalil, da bo od zdaj naprej previdnejši pri tem, kaj mu uide na igrišču.

Ko so Švicarja, ki govori tekoče angleško, nemško in francosko, ob tem pa za silo še nekaj drugih jezikov, vprašali, v katerem jeziku je preklinjal, je šaljivo odvrnil: "Bila je mešanica. Očitno ona govori mešano. Tega nisem vedel. Naslednjič moram preveriti sodnike."

Najlepša funkcionarka na svetu?

Marijana Veljović pa ni navdušila samo svojih rojakov, ampak je nedvomno vzbudila pozornost zlasti pri moških, ki so spremljali torkov obračun.

Naj navedemo le nekaj včerajšnjih naslovov: "Osupljiva sodnica zasenčila Federerja (The Sun), "Teniški navijači ponoreli za sodnico Marijano Veljović, ki je vzbudila pozornost" (Daily Telegraph), "Osupljiva sodnica Marijana Veljović zasenčila Federerja" (New York Post), "Navijači na OP Avstralije ponoreli za super lepo sodnico" in "Marijana Veljović je verjetno najlepša funkcionarka v katerem koli športu na svetu!" (WDAE).

Zlato sodniško značko si je prislužila leta 2015. Foto: AP
Zlato sodniško značko si je prislužila leta 2015. Foto: AP

Še dlje je šel poročevalec športnega podkasta Barstool Sports, ki je zapisal kar cel prispevek z naslovom: "Sinoči sem se zaljubil v vročo sodnico na OP Avstralije". Ob tem je Veljovićevo primerjal s švedsko igralko Alicio Vikander.

Celo kanadska teniška igralka Eugenie Bouchard, sama bolj znana po svojem videzu kot uspehih na igriščih, se ni mogla osrediniti na obračun. "Sodnica v tem obračunu Roger/Tennys je super lepa," je tvitnila z emodžijem s srčki v očeh.

Srbkinja si je zlato sodniško značko, ki ji omogoča sojenje na največjih turnirjih, prislužila leta 2015, v zadnjih letih pa je nadzirala nekaj najpomembnejših obračunov v teniškem koledarju, med drugim ženski finale na OP Avstralije leta 2018 in lanski ženski finale v Wimbledonu. Je tudi velika zagovornica večje navzočnosti ženskih sodnic v belem športu.

Veljovićeva tako nedvomno ni samo še en lep obraz več – teniški analitiki jo hvalijo kot eno boljših sodnic, Tennis Podcast pa je njeno delo opisal kot "sijajno". "Je najboljša sodnica, kar jih je, ker ima izredno ostro oko in tudi dober način, kako rešuje posamezne situacije. Najboljša je," je dejal ameriški teniški analitik Matt Roberts.