Vancouver čaka, da se žarometi sveta v petek usmerijo nanj. Foto: EPA
Vancouver čaka, da se žarometi sveta v petek usmerijo nanj. Foto: EPA
Kanadska pevka Sarah MacLachlan bo na otvoritveni slovesnosti odpela svojo posebej za OI napisano pesem. Foto: EPA

In Vancouver se bo v 14 dneh olimpijskih iger spremenil v en velik zvezdniški bazen, kjer bo vsak večer potekal kak večji koncert, nastop ali svečan dogodek s slavnimi in bogatimi. In velik del tega bo srečnim obiskovalcem na voljo brezplačno.
Olimpijski komite Vancouvra je prihajajoče igre že označil za "kulturno olimpijado" in pridobil vrsto svetovno znanih glasbenikov, ki bodo igrali na že tradicionalno veličastnih otovoritveni in zaključni slovesnosti, pa tudi med vsakodnevno podelitvijo medalj.
Karte za te dogodke niso poceni in so večinoma tako ali tako že pošle, a zdaj naj bi začeli karte preprodajati že prostovoljci in nastopajoči, ki so jih dobili v zameno za usluge.
Sarah MacLachlan z uradno pesmijo
Med nastopajočimi bomo po podelitvi medalj med drugim lahko videli Nelly Furtado, Barenaked Ladies, Paula Brandta, Hedley, Theory of a Deadman, Stereophonics, Trooper & Loverboy, Devo, Billy Talent, INXS, Burtona Cummingsa in Great Big Sea. Večinoma gre za kanadske zvezdnike mednarodnega slovesa.
Seveda ne bo šlo brez Sarah MacLachlan, ene najbolj priljubljenih kanadskih izvajalk, ki je napisala pesem One Dream prav za olimpijske igre. Odpela naj bi jo na otvoritveni slovesnosti, jo pa lahko že zdaj slišimo v promocijski kampanji za igre.

Poleg dogodkov na BC Placeu, za katere potrebuješ vstopnice, pa bo po mestu nastopalo še cel kup glasbenikov, pri čemer so organizatorji dali močan poudarek na lokalne izvajalce, ki so tu močno popularni. Med njimi: Mother Mother, Great Lakes Swimmers, Hey Rosetta!, Sam Roberts Band, Jets Overhead ...
Hollywood roma severno
V prestolnici Britanske Kolumbije ob Pacifiku pa se bo med igrami kar gnetlo tudi zvezdnikov zunaj glasbenega področja.
Med drugimi pričakujejo supermodel Cindy Crawford, plavalca Michaela Phelpsa, astronavta Buzza Aldrina, igralce Georgea Clooneyja, Zhang Ziyi, Ryana Reynoldsa, Haydna Christensena in Nicole Kidman, zvezdnika Formule 1 Michaela Schumacherja, Sergia Garcio, hokejista Wayna Gretzkyja, Mikea Weira, Brenta Butta, Steva Nasha in raperja Seana "Puffyja" Combsa.
Svojo udeležbo napoveduje tudi ameriški satirik številka 1 (ob mentorju Jonu Stewartu, seveda), Stephen Colbert. Ta se iger udeležuje kot častni član ameriške ekipe v hitrostnem drsanju.