Oboževalci pred spomenikom Bruceu Leeju v naravni velikosti. Foto: Reuters
Oboževalci pred spomenikom Bruceu Leeju v naravni velikosti. Foto: Reuters

Čeprav je Bruce Lee, v ZDA rojen in v Hongkongu vzgojen mojster borilnih veščin, umrl pri komaj 32 letih, je za seboj pustil osupljivo dediščino, zaradi katere ima še danes na milijone oboževalcev po vsem svetu. Tako ni nenavadno, da so se mu številni natanko 50 let po smrti prišli poklonit v domači Hongkong, kjer v pristanišču, poimenovanem po kraljici Viktoriji, stoji njegov kip.

Številni so mu prinesli rože, se priklanjali kipu v značilni borilni drži in se fotografirali pred njim, poroča Reuters. Nemalo privržencev je pred kipom izvajalo podobne gibe, kot jih je Bruce Lee v svojih filmih, ali pa vihteli nunčake, orožje, ki ga je v popularno kulturo vnesel prav on.

Kot navaja Reuters, v številnih hongkonških šolah borilnih veščin še danes učijo slog kungfuja, ki se ga je Lee naučil od svojega učitelja, velemojstra Ip Mana, vendar je zanimanja za tovrstno filozofijo, s tem pa učencev, v omenjeni metropoli vedno manj.

A kljub temu ima Lee Jun-fan, kot je bilo njegovo rojstno ime, še danes zveste občudovalce – pa ne samo občudovalce njegovega mojstrstva borilnih veščin, ampak tudi filozofije, ki ga je vodila. Kot je znano, so eno najbolj znanih Leejevih življenjskih vodil, "Bodi voda, moj prijatelj", ki ga je izrekel v intervjuju leta 1971, "posvojili" prodemokratični protestniki, ki so leta 2019 napolnili ulice Hongkonga.

Številni oboževalci so tako ob obletnici smrti izpostavljali prav nujo, da se tega človeka in miselnosti, ki ga je vodila, ne bi smelo pozabiti.

V Hongkongu je Leeju posvečenih kar nekaj razstav, v ospredju je tudi njegov učitelj, mojster Ip Man. Foto: Reuters
V Hongkongu je Leeju posvečenih kar nekaj razstav, v ospredju je tudi njegov učitelj, mojster Ip Man. Foto: Reuters

Bruce Lee se je rodil 27. novembra 1940 kitajskim staršem (oba sta bila operna pevca) v San Franciscu, pozneje pa odraščal v (takrat še britanskem) Hongkongu, kjer je bila materina družina ena najvplivnejših. Oče ga je še kot otroka vpeljal v svet filma, a svoje borilne veščine je na velikem platnu razkril šele veliko pozneje, na začetku 70. let. V času študija na univerzi Washington je namreč dobil zamisel, da bi odprl svojo šolo borilnih veščin, pozneje ko je zmagal na mednarodnem tekmovanju v karateju in si tako pridobil širšo prepoznavnost, pa se je preselil v Los Angeles, kjer je svoje tehnike borilnih veščin učil znane obraze, kot so Chuck Norris, Sharon Tate in Kareem Abdul-Jabbar.

Ravno ko mu je uspel preboj na velika platna, je umrl. 20. julija 1973 popoldne je Lee potožil, da ga neznosno boli glava, igralska kolegica pa mu je ponudila protibolečinsko tableto. Ker bolečina ni popustila, je okoli 19.30 legel, da bi malo podremal, a se ni več zbudil. Obdukcija je pokazala, da je umrl zaradi hudega zatekanja možganov, ki je bilo najverjetneje posledica alergijske reakcije na meprobamat, sestavino v protibolečinski tableti.

Bruce Lee je umrl star komaj 32 let, šest dni pred premiero svojega najuspešnejšega filma V zmajevem gnezdu. Foto: Reuters
Bruce Lee je umrl star komaj 32 let, šest dni pred premiero svojega najuspešnejšega filma V zmajevem gnezdu. Foto: Reuters