Kraljica Elizabeta ob diamantni obletnici, leta 2012. : EPA
Kraljica Elizabeta ob diamantni obletnici, leta 2012. : EPA

Čeprav ima britanska kraljica Elizabeta II. 94 let in je najstarejša monarhinja na svetu, so Britanci optimistični in verjamejo, da jim bo vladala še kar nekaj let. Že zdaj namreč načrtujejo slavje ob 70. obletnici njenega vzpona na prestol, ki bo trajalo kar štiri dni, med 2. in 5. junijem 2022.

Elizabeta bo sicer 70. obletnico vladanja praznovala že februarja istega leta (kraljica je postala ob smrti svojega očeta Jurija VI. 6. februarja 1952), a se bo uradno praznovanje začelo 2. junija, ko je bila tudi kronana – a eno leto pozneje, saj so slovesno kronanje zaradi enoletnega žalovanja zamaknili.

Praznovanje bo visokemu jubileju primerno, so zagotovili v britanski vladi, saj "gre za zgodovinski dogodek, ki si zasluži, da ga primerno počastimo", je ob tem dejal minister za kulturo Oliver Dowden. Praznovanje bo "edinstvena, spektakularna zabava, ki jo doživiš le enkrat v življenju" in bo združevala "najboljše dele britanskega obrednega razkošja z najnovejšo tehnologijo in umetnostjo", je še dodal Dowden.

"Slavje bo združilo celoten narod in Commonwealth v primerno počastitev kraljičinega vladanja," je še poudaril Dowden. Državni praznik (bank holiday), ki ga sicer praznujejo maja, bodo premaknili na začetek junija, in mu dodali še en dela prost dan, tako da bo lahko Združeno kraljestvo (skupaj s koncem tedna) dosežek kraljice praznovalo štiri dni skupaj.

Kraljica Elizabeta, ki bo 21. aprila praznovala 95. rojstni dan, je absolutno najstarejša britanska kraljica, že pred petimi leti pa je postala tudi britanska monarhinja z najdaljšim stažem, ko je "premagala" svojo praprababico kraljico Viktorijo – ta je namreč na prestolu sedela 63 let in 216 dni. Takrat je Elizabeta dejala, da "ne gre ravno za dosežek, h kateremu bi posebej stremela", saj "dolgo življenje s seboj neizogibno prinese tudi številne mejnike". "In moje ni nikakršna izjema," je še dodala.

Načrti za praznovanje so, piše Reuters, precej podobni tistim ob Elizabetini diamantni obletnici vladanja, leta 2012, ko so v štirih dneh po Združenem kraljestvu pripravili številne dogodke, sklenili pa s parado plovil po reki Temzi in zvezdniškem glasbenem koncertu v Buckinghamski palači.

To bo za Elizabeto sicer druga platinasta obletnica. Eno, bolj osebno, 70-letnico poroke s Filipom, vojvodo Edinburškim, ki je letos dopolnil 99 let, je praznovala že pred tremi leti.