Višji sodnik okrožnega sodišča Per Lennerbrant je po koncu preiskave sporočil, da bo sodbo izrekel 14. avgusta, do takrat pa so lahko raper in njegova dva prijatelja, ki so bili 30. junija vpleteni v poulični pretep v Stockholmu, na prostosti.

A$AP Rocky se veseli - po enem mesecu je znova na prostosti. Foto: EPA
A$AP Rocky se veseli - po enem mesecu je znova na prostosti. Foto: EPA

Glasbenika so aretirali 3. julija skupaj s tremi udeleženci pretepa – Rockyjevega telesnega stražarja so izpustili že prej, Rockyja in preostala dva prijatelja pa danes.

Tožilstvo trdi, da je Rocky skupaj z dvema drugima družno napadel 19-letnika na ulici z brcami in udarci, med drugim s steklenico. Tožilci imajo na voljo številne posnetke, na katerih je videti, kako glasbenik pretepa 19-letnika na tleh. Pred pretepom naj bi nastal prepir okrog slušalk. Posnetki sicer tudi kažejo, kako je pretepeni skupaj s prijateljem nadlegoval glasbenika in druščino.

Raper s pravim imenom Rakim Mayers se je na švedskem sodišču, kjer je obtožen fizičnega napada med uličnim pretepom, pred tremi dnevi izrekel za nedolžnega in zatrdil, da je ravnal v samoobrambi.

A$AP Rocky in Slobodan Jovičić. Foto: EPA
A$AP Rocky in Slobodan Jovičić. Foto: EPA

Odvetnik Slobodan Jovičić je tudi zatrdil, da je glasbenik ravnal v samoobrambi, na sodnem zaslišanju pa je bil poleg matere obtoženega celo ameriški posebni odposlanec za talce Robert O'Brien. "Predsednik me je prosil, naj pridem in podprem te ameriške državljane, in prizadevamo si, da jih čim prej pripeljemo domov," je po poročanju AFP-ja dejal O'Brien.

Za raperja se je namreč zavzel ameriški predsednik, ki je javno pozival švedsko vlado, naj posreduje in ga spravi iz zapora. Trumpu je verjetno kdo prej razložil, da sta sodna in izvršna veja oblasti med seboj neodvisni, vendar pa je za vsak primer to storil še nekdanji švedski premier Carl Bildt.

Za posredovanje naj bi Trumpa zaprosila zvezdnica resničnostnih šovov Kim Kardashian in ameriški raper Kanye West, ki sta na čelu zvezdnikov, ki pozivajo k izpustitvi A$AP-a.

Konec sojenja ASAP Rockyju