Melania se je rodila na današnji dan pred 50 leti v Novem mestu kot Melanija Knavs (pozneje si je ime spremenila v bolj mednarodno zveneče Melania Knauss), odraščala v Sevnici, nato odšla na šolanje v Ljubljano in od tam naprej v svet – najprej v Milano, nato pa v New York, kjer je spoznala svojega poznejšega moža, tajkuna Donalda Trumpa, s katerim sta se leta 2005 poročila in leto pozneje dobila sina Barrona.

Spoznala sta se v New Yorku. Fotografija je iz leta 2001. Foto: AP
Spoznala sta se v New Yorku. Fotografija je iz leta 2001. Foto: AP

Ko se je Donald pred dobrimi štirimi leti podal v tekmo za ameriškega predsednika, se je zdelo, da je njegova zmaga zgolj utopija, a mu je novembra 2016 uspel veliki met. Melania je bila do takrat le redko ob njegovi strani, pridružila se mu je zgolj na najpomembnejših zborovanjih in tudi pozneje ob možu stala le takrat, ko je bilo treba. S sinom Barronom je tudi po inavguraciji še nekaj mesecev ostala v New Yorku, da je zaključil razred. Ko sta se vendarle preselila v Washington, se ni odpovedala svoji dnevni rutini, da mu pomaga pri pripravi na šolo, pri domačih nalogah in učenju ...

Nekonvencionalna prva dama

Vsekakor je jasno, da je Melania – tudi s svojimi izkušnjami iz modnega sveta – nekonvencionalna ameriška prva dama: ne izpostavlja se v politiki, kot se je Hillary Clinton, ne loteva se številnih dobrodelnih projektov kot Michelle Obama, ne uživa v soju žarometov, ampak se raje zadržuje doma, skrbi za sina Barrona, moža pa na dogodkih spremlja le, ko to zahteva protokol. A morda prav zato navadno zasije ravno tam: vedno popolno opravljena, s – še vedno! – popolno postavo manekenke, širokim nasmeškom in popolno pričesko je hvaležen motiv fotografov na vsakem javnem dogodku.

Leta 2008 s takrat dveletnim Barronom. Foto: AP
Leta 2008 s takrat dveletnim Barronom. Foto: AP

Tudi modni poznavalci jo zaradi izbranega sloga oblačenja obožujejo, po vsakem javnem dogodku pa navadno še nekaj dni pretresajo njene modne izbire, saj se pogosto zdi, da Melania svoja stališča izraža tam, kjer je najbolj doma: skozi oblačila – od bele obleke, ki jo je nosila na večer, ko je bil njen mož izvoljen za ameriškega predsednika, in inavguracijske sinje modre oprave v slogu Jackie Kennedy, do slovite jakne z napisom "Res mi je vseeno – pa tebi?", ki si jo je nadela ob obisku centra za otroke migrante v Teksasu ... Da njenih modnih izbir ob sprejemih tujih državnikov oz. obiskih v tujini sploh ne omenjamo.

Med nedavnim obiskom Indije. Foto: Reuters
Med nedavnim obiskom Indije. Foto: Reuters

Raje kot odraslim se posveča otrokom

A če se na trenutke zdi, da je nekdanja manekenka povsem zadovoljna v svoji vlogi "priveska" več kot dve desetletji starejšemu Donaldu Trumpu, si ameriška prva dama počasi utira svojo pot, ki ne bi mogla biti bolj drugačna od moževe. Posveča se otrokom, obiskuje bolnišnice in jim tam bere svoje najljubše knjige o Dr. Seussu, zbira sredstva za bolnišnice, pripravlja (sicer bolj simbolične) pakete za otroke v zdravstvenih ustanovah, ustanovila je pobudo Be Best, ki otroke spodbuja, da bi bili najboljši na svojih področjih, obenem pa opozarja na pomen varnosti in strpnosti na spletu ...

Ne zapleta se v politične debate, na družbenih omrežjih je bila do nedavnega praktično nedejavna, ne daje intervjujev in se na splošno drži v ozadju – nekateri mediji jo označujejo celo za najbolj do medijev zadržano prvo damo v sodobni ameriški zgodovini. Če se kakšnega dogodka (po večini v okviru pobude Be Best) le udeleži, si za sogovornike raje izbere otroke kot odrasle.

Z Brigitte Macron in drugimi prvimi damami med avgustovskim vrhom G7. Foto: EPA
Z Brigitte Macron in drugimi prvimi damami med avgustovskim vrhom G7. Foto: EPA

Druga najbolj občudovana ženska v ZDA

Kljub vsemu pa velja za najbolj priljubljeno "članico" Trumpove administracije, po poročanju Washington Posta, ki navaja Gallupovo anketo iz konca lanskega leta, je celo na drugem mestu najbolj občudovanih žensk v ZDA, pred njo je zgolj njena predhodnica Michelle Obama, za njo pa denimo dolgoletna prva dama pogovornih oddaj Oprah Winfrey. Posebej so ji, kažejo raziskave javnega mnenja, naklonjene ženske, pri čemer podpora njej ni povezana s podporo njenemu možu, še piše časopis.

V času novega koronavirusa prvič zares opozorila nase

Najbolj pa je njena umirjenost, a odločnost ameriške poznavalce medijskega in političnega prostora presenetila v zadnjih tednih, ko je praktično ves svet (in z njim tudi ZDA) zaradi izbruha novega koronavirusa v karanteni. V tem času se je Melania sicer v javnosti pojavila le enkrat (v sredo, ob dnevu Zemlje, je zasadila drevo), je pa nenadoma postala izjemno dejavna na Instagramu in Twitterju, kjer je pred tedni najprej objavila videopoziv Američanom, naj nosijo zaščitne maske, nato pa redno opozarjala na preventivne ukrepe, poobjavila priporočila in informacije ameriškega centra za nadzor bolezni (CDC) ..., kar je bilo pogosto v nasprotju s tistim, kar je na tiskovnih konferencah govoril njen mož. Prav na dan, ko je Melania objavila svoj videonagovor o nujnosti nošnje mask, je namreč Donald na novinarski konferenci maske odločno zavračal: "Nočem jih!"

Med lanskim obiskom Združenega kraljestva. Foto: Reuters
Med lanskim obiskom Združenega kraljestva. Foto: Reuters

"Inteligentna ženska", ki želi javnosti posredovati "čim več sporočil, ki temeljijo na dejstvih"

Njena prisotnost na družbenih omrežjih in njena sporočila so, ugotavlja Washington Post, presenetljivo apolitična – moževih nenavadnih zdravstvenih nasvetov tako na primer ne komentira in jih niti ne poobjavlja –, osredotočena na dejstva in izjave strokovnjakov. Katherine Jellison, profesorica zgodovine na univerzi v Ohiu, ki se posveča študijam delovanja prvih dam, je tako za Washington Post dejala, da je "jasno, kdo od njiju dveh se zna v javnosti lepše obnašati", poleg tega pa v prvi dami vidi "inteligentno žensko, ki je osredotočena na to, da v javnost posreduje čim več sporočil, ki temeljijo na dejstvih", strokovnjakinja za medijske študije Lisa M. Burns z univerze Quinnipiac pa ob tem dodaja, da je apolitičnost prve dame nanjo naredila velik vtis: "Zanimivo mi je predvsem to, da se je odločila, da ne bo poobjavljala moževih objav, ampak pretežno objave CDC-ja."

Vodja Melanijinega kabineta, Stephanie Grisham, ki je bila vmes nekaj časa tudi Trumpova predstavnica za odnose z javnostmi, poudarja, da se "Melania zaveda, kako pomembno je, da javnost dobi ključne informacije in da sledi zdravstvenim priporočilom."

Svojo garderobo vedno skrbno izbere. Foto: Reuters
Svojo garderobo vedno skrbno izbere. Foto: Reuters

Kritiki: Kot sodobna Marija Antoaneta

Kritiki pri tem poudarjajo, da se je Melania zdaj resda oglasila, a se je oglasila prepozno – še 10. marca (ko se je novi koronavirus že hitro širil po praktično celem svetu) je namreč pozirala kot "nadzornica" gradnje teniškega paviljona v Beli hiši, zaradi česar si je na družbenih omrežjih prislužila naziv moderne ameriške Marije Antoanete. Naslednji dan je Melania sicer prvič omenila virus, zaradi česar so se pozneje pojavila ugibanja, ali ni Melania morda morala počakati na uradno stališče Ameriškega centra za nadzor bolezni in šele nato začeti akcijo ozaveščanja.

Po drugi strani pa je nanjo poletelo kar nekaj kritik, ker je tudi v karanteni ves čas popolna – od pričeske do nohtov in ličil. Melania nanje ni odgovarjala, se je pa v njen zagovor oglasil njen in Donaldov skupni prijatelj, poslovnež in veleposlanik pri Združenih narodih, Paolo Zampolli (ta naj bi par tudi predstavil), ki je nevoščljivce opomnil, da je prva dama nekdanja manekenka: "Manekenke si znajo same urediti mejkap, ker to delajo po štirikrat na dan. Domnevam, da to še vedno zna."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mnenja deljena: Bi se morala kazati v javnosti ali ne?

Nekateri mediji so prvo damo poleg tega napadali, ker se ni – kot to te dni počnejo njene predhodnice – nič pojavila v javnosti, ker ni obiskala nobene bolnišnice ali javno šivala mask. Spet drugi ugotavljajo, da bi bile takšne "piarovske" poteze med pandemijo povsem neprimerne in da je Melania ravnala prav, ker ni izkoriščala prepotrebnih državnih in zdravstvenih resursov za priložnost za fotografiranje, ampak se je raje umaknila v samoto Bele hiše ...

Telefonska diplomacija prvih dam

Korake naprej pa prva dama očitno dela tudi na političnem parketu. Melania sicer v preteklih treh letih ni ravno vzdrževala tesnih stikov s tujimi politiki (ali njihovimi partnericami oz. partnerji), zdaj pa se očitno spreminja tudi to – v zadnjih tednih je tako po telefonu poklicala več prvih dam in se z njimi pogovarjala o aktualnih razmerah. Lauri Mattarella, hčerki italijanskega predsednika Sergia Mattarelle, je tako izrekla sožalje zaradi umrlih, obenem pa sta sogovornici razpravljali tudi o 100-milijonskem svežnju pomoči, ki naj bi ga ZDA namenile Italiji.

S "sosedo" Sophie Grégoire Trudeau sta se med drugim pogovarjali o zaprti meji med državama, se zavzeli za repatriacijo ljudi, ki so obtičali v eni ali drugi državi, in razpravljali o tem, kako v danih razmerah zagotoviti dnevno trgovinsko menjavo med državama. Poklicala je tudi nosečo zaročenko britanskega premierja Borisa Johnsona, Carrie Symonds, ženo japonskega premierja Šinza Abeja, Akie, pa Brigitte Macron ... Koliko je to povezano s prihajajočimi ameriškimi volitvami, pa bo najbrž pokazal čas.