Incident bi se po ugotovitvah namreč lahko zgodil le, če bi sprožilec dejansko potegnili. Foto: AP
Incident bi se po ugotovitvah namreč lahko zgodil le, če bi sprožilec dejansko potegnili. Foto: AP

Oktobra 2021 se je med vajami na snemanju filma Rust zgodilo usodno streljanje. Alec Baldwin, ki je v vesternu opravljal dvojno vlogo – glavnega igralca in producenta – je meril s pištolo v smeri, v kateri je za kamero stala Halyna Hutchins. Ko je pritisnil na sprožilec, pri tem pa se je izstrelil naboj, je ubil snemalko in ranil režiserja Joela Souzo.

Sorodna novica Alec Baldwin po novih dokazih vnovič obtožen uboja snemalke

Čeprav so bile sprva obtožbe proti zvezdniku aprila lani še pred začetkom sojenja opuščene, so bili oktobra istega leta nato sodišču predani novi forenzični dokazi. Velika porota v Santa Feju v Novi Mehiki, kjer je snemanje potekalo, je po pregledu novih dokazov sklenila, da se oskarjevskemu nominirancu, ki je sicer že večkrat dejal, da mu je ekipa zagotovila, da pištola ni nabita in da ni pritisnil na petelina, lahko sodi.

Šlo naj bi predvsem za to, ali je bila pištola pred streljanjem kakor koli prilagojena in je zato zatajila – aprila so menili, da je bilo tako, nove analize pa naj bi pokazale drugače. "Petelina je bilo treba potegniti ali pritisniti dovolj, da je sprostil popolnoma napeto ali uvlečeno kladivce dokaznega revolverja," so v poročilu zaključili forenzični strokovnjaki.

65-letnik se je tudi v novi obtožbi nenamernega uboja izrekel za nedolžnega – dan pred tem, ko bi se virtualno moral pojaviti na sodišču v Santa Feju, kar se zdaj ne bo zgodilo. V nedavnih dokumentih je zvezdnik, ki ga je smrt Hutchins pretresla, tudi poudaril, da je od incidenta težko našel igralsko delo, poroča BBC.

Sodniki so se strinjali, da v času nove tožbe zadržijo več civilnih tožb, s katerimi so različne strani (svojci Hutchinsove in člani filmske ekipe) terjale odškodnino od Baldwina in producentov.

Snemanje Rusta se je sicer leto in pol po tragični nesreči aprila lani nadaljevalo, a se je preselilo iz Nove Mehike v Montano. Nova direktorica fotografije je postala Bianca Cline, ki je napovedala, da bo svoj zaslužek v poklon Hutchinsovi prispevala v dobrodelne namene.