Weinsteinovi filmi so prejeli kar 300 nominacij za oskarje in 81 nagrad. Foto: AP
Weinsteinovi filmi so prejeli kar 300 nominacij za oskarje in 81 nagrad. Foto: AP

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje oskarje, je sporočila, da je njen upravni odbor to odločitev sprejel z dvetretjinsko večino. Kot so poudarili, so proti Weinsteinu glasovali zato, da pokažejo svoje globoko nestrinjanje z nekom, ki ne spoštuje svojih kolegov, hkrati pa želijo sporočiti, da je obdobja tihega toleriranja spolnega nadlegovanja v filmski industriji konec.

Weinsteinova izključitev pomeni, da ne bo mogel več sodelovati pri nominacijah za oskarje in prejemanju nagrad. Weinstein je tako postal drugi član akademije, ki je izgubil članstvo v tej organizaciji (igralca Carmineja Caridija je leta 2004 to doletelo zaradi širjenja piratskih posnetkov). Weinsteinovi filmi so sicer prejeli kar 300 nominacij za oskarja in 81 nagrad.

Kot je znano, se je v preteklih dneh na Weinsteina zgrnil val obtožb o spolnih napadih na igralke v preteklih treh desetletjih. Med drugim so se s svojo zgobo oglasile Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow in Rose Mc Gowan, ki ga je celo obtožila posilstva v hotelski sobi. Ameriška in britanska policija sta proti Weinsteinu že sprožili preiskavo.

Pred dnevi mu je članstvo odvzela tudi Britanska akademija filmskih in televizijskih umetnosti Bafta, navaja BBC.