"Pogovor" Joeja Bidna s pomiloščenim puranom. Foto: Reuters

Purana sta se tako izognila usodi milijonov drugih živali, ki so jih vzredili, da bodo končale na praznični mizi.

Biden se je letos malce zadržal v pogovoru s puranom in ga vprašal, ali ve, da je pomiloščen, preden se je pogovoril z lastnikoma puranje farme, ki sta vzredila pomiloščeno žival.

Letošnja slovesnost, na kateri predsednik ZDA na zabaven način uveljavi svoja pooblastila za pomilostitve, naj bi bila uradno 75. po vrsti, vendar pa je zgodovina takih pomilostitev puranov precej zapletena. Zgodovinarji si namreč niso enotni glede tega, kdo jo je začel – že Abraham Lincoln, kdo še pred njim ali šele Harry Truman po drugi svetovni vojni?

Pomiloščenih puranov to ne zanima, preostali pa bodo polnili ameriške želodce skupaj z drugimi deli tradicionalne pojedine, kot so pečen krompir, omaka iz brusnic in še kaj drugega, vegetarijanci in ljubitelji živali pa se znajdejo po svoje.

Prvi pes Združenih držav Commander (Poveljnik) je moral slovesnost opazovati z balkona. Foto: Reuters
Prvi pes Združenih držav Commander (Poveljnik) je moral slovesnost opazovati z balkona. Foto: Reuters

Tradicija temelji na legendi o tem, da so ameriški avtohtoni prebivalci pomagali preživeti belim evropskim priseljencem s hrano, ki je takrat v resnici še niso znali sami pridelati.

Poleg božiča in dneva neodvisnosti je zahvalni dan največji nacionalni praznik v ZDA, ki združi večino razseljenih družin. Ameriška avtomobilska zveza (AAA) poroča, da se bo letos za praznike na pot, daljšo od 50 milj (80,5 kilometra), odpravilo okoli 55 milijonov ljudi, kar bi bilo 1,5 odstotka več kot lani in nekje 98 odstotkov od ravni potovanj pred izbruhom pandemije covida-19 v letu 2020.

Zveza AAA, ki tovrstno statistiko vodi od leta 2000, je sporočila, da se bo 49 milijonov ljudi odpravilo na pot z avtomobilom ali avtobusom, okoli 4,5 milijona jih bo potovalo z letali in pri tem upalo, da ne bo večjih odpovedi in drugih tradicionalno prazničnih težav, nekaj pa se jih bo peljalo z vlaki.