Joliejeva je opozorila, da rak na dojkah vsako leto vzame 458.000 življenj. Foto: EPA
Joliejeva je opozorila, da rak na dojkah vsako leto vzame 458.000 življenj. Foto: EPA
Angelina Jolie in Brad Pitt
Za vso ljubezen in podporo se je zahvalila svojemu Bradu. Foto: EPA
Sharon Osbourne
Rak ne prizanaša niti slavnim. Tako sta se za odstranitev dojk odločili tudi Sharon Osbourne in Christina Applegate, z rakom pa so se borile Sheryl Crow, Anastacia, Kylie Minogue, ... Foto: EPA

Zvezdnica je v časopisu New York Times objavila članek z naslovom My Medical Choice (Moja zdravstvena odločitev), v katerem je opisala razloge, ki so jo privedli do te težke odločitve. Zdravniki so odkrili, da nosi gen BRCA1, ki močno poveča možnost obolelosti za rakom na dojkah in jajčnikih. Povedano drugače, po zdravniški oceni je bila 37-letna igralka in humanitarka izpostavljena 87-odstotnemu tveganju, da zboli za to boleznijo na prsih, izpostavljena pa je bila tudi 50-odstotnemu tveganju za raka na jajčnikih.

Stvar je vzela v svoje roke
"Ko sem se sprijaznila, da je to moja resničnost, sem se odločila, da bom dejavna in na čim nižjo stopnjo zmanjšala to tveganje. Zato sem prestala dvojno odstranitev prsi," je zapisala. Ves postopek se je začel februarja in je trajal tri mesece, Joliejeva pa je v članku podrobno in zelo odkrito opisala vso izkušnjo. Pismo je začela s spominom na svojo mater, ki se je s to zahrbtno boleznijo borila celo desetletje, a je leta 2007, ko je bila stara 56 let, boj z njo izgubila.

"Zdržala je ravno še toliko časa, da je spoznala prvega vnuka in ga pestovala. A vsi moji drugi otroci nikoli ne bodo imeli možnosti, da bi jo spoznali in videli, kako ljubeča in prijazna je bila. Velikokrat se z njimi pogovarjam o 'mamičini mamici' in težko jim razložim o bolezni, ki nam jo je vzela. Vprašali so me že, ali bi se kaj takšnega lahko zgodilo tudi meni. Vedno sem jih mirila, naj ne mislijo na to, a resnica je, da nosim v telesu 'napačen' gen BRCA1," se začenja njeno pismo.

Nato razlaga, da so se medicinski posegi odstranitve obeh dojk končali 27. aprila. Ves ta čas ji je uspelo vse obiske bolnišnic skriti pred mediji, med postopkom pa je skušala čim bolj normalno opravljati vse druge obveznosti. Zaradi odstranitve dojk se je tveganje, da zboli za rakom, s 87 odstotkov znižalo na pet.

"Vesela sem, da sem se odločila tako"
"To pišem, ker želim, da lahko moja izkušnja pomaga drugim ženskam. Rak je še vedno beseda, ki vseje strah v srca in da občutek popolne nemoči. A danes je s krvnim preizkusom mogoče ugotoviti, ali je ženska dovzetna za raka na prsih in jajčnikih, in tako lahko hitro ukrepa," je zapisala in nadaljevala: "Odločitev za odstranitev dojk ni bila lahka, a zdaj sem vesela, da sem jo sprejela. Otrokom lahko zdaj zagotovim, da jih ni treba biti strah, da bi me vzel rak. Ko me pogledajo, jim ni neprijetno, vidijo le nekaj majhnih brazgotin. Sicer pa sem ostala mamica, takšna, kot sem bila prej. Tudi sama se ne počutim nič manj žensko, nasprotno, počutim se še močnejšo, ker sem sprejela tako pomembno odločitev."

Pohvalila je tudi svojega partnerja Brada Pitta, ki ji je nudil vso ljubezen in podporo. "Med posegi je bil ob meni in bili so tudi trenutki, ko sva se skupaj smejala. Strinjal se je, da ravnam prav tako zaradi sebe kot najine družine in da naju bo to še bolj zbližalo. Res naju je."

Pozanimajte se
Joliejeva je želela položiti na srca vseh žensk, ki bodo prebrale njeno pismo, zavedanje, da imajo vedno možnost izbire. "Želim spodbuditi vsako žensko, sploh, če je v njeni družini bil prisoten rak, da poiščejo informacije in obiščejo strokovnjake, da bi jim predstavili možnosti. Svoje zgodbe nisem želela obdržati zase, ker obstaja toliko ljudi, ki ne vedo, da nad njimi visi tveganje, da zbolijo za rakom. Upam, da se bodo odločile za testiranje in se zavedale, da imajo več možnosti. Življenje postavlja vedno nove izzive. Ne smejo nas prestrašiti, ampak se jih moramo lotiti in jih imeti pod nadzorom."