Vplivnica bo morala predsedniku (na fotografiji) plačati še 1200 dolarjev kazni. Foto: EPA
Vplivnica bo morala predsedniku (na fotografiji) plačati še 1200 dolarjev kazni. Foto: EPA

Vplivnica je predsednika obtožila "anarhije in neorganiziranosti" ter ga okrivila za pomanjkanje šol, stanovanj in delovnih mest v zahodnoafriški državi s 35 milijoni prebivalcev. Angola je bogata z nafto, vendar kljub temu večina prebivalstva živi v revščini. Nedavno je v državi izbruhnil val protestov zaradi višanja stroškov življenja in ukinitve subvencij na gorivo, poroča Reuters.

Predsednik Lourenço je na lanskih volitvah tesno osvojil drugi mandat in podaljšal vladavino stranke MPLA, ki je na oblasti od osamosvojitve Angole leta 1975, številni pa je obtožujejo vladanja s trdo roko. Avgusta je organizacija Human Rights Watch angolske varnostne sile obtožila, da so nezakonito ubile najmanj 15 ljudi, večino kritikov oblasti, navaja BBC.

Ana da Silva Miguel je bila avgusta zaradi kritik predsednika obsojena na pol leta zapora, vendar se je tožilstvo pritožilo, da je kazen premila, saj vplivnica pogosto uporablja "alkoholne pijače in droge", poroča angolski časopis Ver Angola.

Prizivno sodišče je ugodilo pritožbo in njeno kazen povišalo na dve leti, saj je njeno "žaljenje predsednika" zaradi njenega vpliva na javno mnenje "bistveno bolj sporno".

Vplivnica je sicer prosila sodišče, naj upošteva, da je mati majhnih otrok, da svoje komentarje obžaluje in da gre za njeno prvo kaznivo dejanje, vendar sodišče tega ni upoštevalo. Poleg zaporne kazni ji je naložilo še plačilo 1200 dolarjev kazni predsedniku zaradi "škodovanja njegovemu ugledu".

Prva obsodba zaradi objav na TikToku

Njeni odvetniki so za portugalski medij Lusa sicer sporočili, da gre za prvo obsodbo v Angoli zaradi objav na družbenem omrežju TikTok. Neth Nahara ima na TikToku 230.000 sledilcev, njene objave pa imajo po več tisoč ogledov.

Novi angolski kazenski zakonik iz leta 2021 v členu 33 predvideva zaporne kazni od šestih mesecev do treh let za vse, ki "javno ter z imenom žaljenja z besedami, slikami, pisanjem, risanjem ali zvoki užalijo predsednika republike ali drug suvereni organ".