Anthony Hopkins je sledilcem na srce tudi položil, naj živijo svoje življenje in naj se ne pustijo ustrahovati. Foto: Instagram/Anthony Hopkins
Anthony Hopkins je sledilcem na srce tudi položil, naj živijo svoje življenje in naj se ne pustijo ustrahovati. Foto: Instagram/Anthony Hopkins

Igralska legenda ima na Instagramu več kot štiri milijone sledilcev. Vsem je voščil srečno novo leto, ob tem pa se je spomnil tudi svoje življenjske prelomnice. "Želim vam zaželeti srečno novo leto, ob tem pa naj povem, da praznujem 47 let svoje treznosti. Sem zdravljeni alkoholik. Vsem, ki vas ne vidim, a vem, da se borite, sporočam, da bodite prijazni do sebe."

Hopkins je v čustvenem posnetku še dejal, da se je tudi sam pred desetletji znašel v "brezupnem položaju" in da mu "verjetno ne bi več ostalo veliko dni", ker je bil ujet v alkoholni omami. A nato si je nekega dne leta 1975 priznal, da je "nekaj zares narobe z njim". "Kmalu sem spoznal, da gre pri duševni in telesni težavi, imenovani alkoholizem, v resnici za odvisnost."

Pod njegovo objavo se je zvrstila vrsta pozitivnih komentarjev, med drugimi so mu za to, da se je izkopal iz krempljev odvisnosti, čestitali tudi igralca Alec Baldwin in Hugh Jackman ter manekenka Naomi Campbell, ki je javno dejala, da je po dolgi bitki z odvisnostjo od kokaina in alkohola od leta 2008 ozdravljena.

Hopkins je pred dvema letoma dejal, da je bil pri 37 letih na poti, da se zapije do smrti. "Vsi mladi, ne obupajte, samo vztrajajte, borite se iz dneva v dan. Bodite neomajni in vsemogočne sile vam bodo prišle na pomoč," je dejal v posnetku leta 2020.

Hopkins, sicer Valižan, je igralsko kariero začel v britanskih gledališčih v 60. letih 20. stoletja, mednarodni preboj pa mu je uspel leta 1968 z zgodovinsko dramo Lev pozimi, v kateri je nastopil ob Petru O'Toolu in Katharine Hepburn. Leta 1992 je prejel oskarja za najboljšega igralca za vlogo Hannibala Lecterja v srhljivki Ko jagenjčki obmolknejo. Od takrat je zbral še štiri oskarjevske nominacije.