Ples Karin Kneissl in Putina. Foto: EPA
Ples Karin Kneissl in Putina. Foto: EPA

Putin je junija 2018 obiskal Dunaj in takrat ga je Karin Kneissl kot častnega gosta povabila na poročni obred, ki je bil dva meseca pozneje na avstrijskem Štajerskem, le 30 kilometrov severno od Maribora.

Čeprav se je nanjo zaradi spornega vabila tako doma kot iz tujine usul plaz kritik, je 53-letna ministrica vse očitke zavrnila in zatrdila, da Putinov obisk "ne bo spremenil ničesar v povezavi z avstrijsko zunanjo politiko".

Sorodna novica Foto: Putin na poroko pripeljal kozake in se zavrtel z nevesto

Ruski predsednik se je vabilu res odzval, ob prihodu je nevesti pred gostiščem, kjer je bilo poročno slavje, podaril šopek rož, kot poročno darilo pa je s sabo pripeljal pevski zbor kozakov, ki je poskrbel za zabavo vseh zbranih svatov.

Po medijih pa je zaokrožila predvsem fotografija, kako se je na poroki po koncu plesa ministrica globoko priklonila pred ruskim predsednikom.

Naftni velikan

Karin Kneissl je položaj zapustila leto dni pozneje, vezi z Rusijo pa ohranila.

Sodelovala je tudi pri ruskem medijskem podjetju RT, zdaj pa jo je ruska vlada predlagala še za nadzornico največjega energetskega podjetja, ki ga vodi tesni Putinov zaveznik Igor Sečin.

Rosneftov nadzorni odbor sicer od leta 2017 vodi nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, imenovanje Kneisslove pa morajo (formalno) potrditi še delničarji, poroča spletni časopis The Moscow Times.