Lani je poljsko mesto Krakov odpovedalo njegove nastope, ker naj bi bil v primeru vojne v Ukrajini naklonjen Rusiji. Foto: EPA
Lani je poljsko mesto Krakov odpovedalo njegove nastope, ker naj bi bil v primeru vojne v Ukrajini naklonjen Rusiji. Foto: EPA

Roger Waters si je pred kratkim v sklopu turneje This Is Not A Drill na svojem koncertu tudi v nemški prestolnici nadel kostum, ki pa je sprožil val ogorčenja in kritik. Na družbenih omrežjih so zakrožili videoposnetki in fotografije, kako glasbenik "strelja" s ponaredkom mitraljeza, oblečen pa je bil v dolg črn plašč z rdečim trakom na roki, ki je vključeval tudi dve črni prekrižani kladivi na belem krogu.

Nemčija prepoveduje prikaz nacističnih simbolov, izjeme pa dopušča zaradi umetniških in izobraževalnih razlogov. Policija v Berlinu je tako potrdila, da je že sprožila preiskavo soustanovitelja skupine Pink Floyd. Ker spominja na uniformo SS-ovca oziroma gestapovca, sumijo namreč, da bi omenjena koncertna oprava lahko poveličevala, častila in spodbudila odobravanje nacistične vladavine, posledično pa tudi podpirala motenje javnega miru ter protizakonito in nasilno oziroma sovražno obnašanje. Ko bo policijska preiskava končana, bo primer predan berlinskim tožilcem, ki se bodo odločili, ali bodo vložili obtožnico.

Britanec je sicer na družbenih omrežjih zagotovil, da je bil njegov nastop namenjen izražanju nasprotovanja fašizmu, krivici in fanatizmu, podoba pa je bila del njegovih nastopov že od časov Pink Floydov v 80. letih prejšnjega stoletja. "Vse svoje življenje sem glasno nasprotoval avtoritarizmu in zatiranju," je zapisal Britanec, čigar starši so se borili proti nacistom. "Ne glede na posledice napadov, ki jih izvajajo name, bom nadaljeval obsojanje krivičnosti in tistih, ki jo vršijo," je še poudaril, poroča BBC.

Med koncertom je bilo na velikem zaslonu prikazanih tudi več imen pokojnih, vključno z Anno Frank, kar je strogo obsodil tudi izraelski minister za zunanje zadeve, ki je Watersa obtožil, da je oskrunil spomin na judovske žrtve holokavsta med drugo svetovno vojno.

Več nemških mest poskusilo preprečiti njegov nastop

79-letnik v zadnjem času s svojimi potezami pogosto dviga prah. Obtožili so ga tudi antisemitizma, saj med drugim podpira gibanje, ki poziva k bojkotom in sankcijam proti Izraelu. Trditve o antisemitizmu je sicer zavrnil.

V Münchnu je mestni svet dejal, da je raziskoval možnosti za prepoved koncerta, a je naposled ugotovil, da pravno ni mogoče odpovedati pogodbe z organizatorjem. Njegov tamkajšnji nedavni nastop je spremljal protest, ki se ga je udeležil vodja lokalne judovske skupnosti.

Sam se je sicer zahvalil tistim, ki so se koncertov v Nemčiji vseeno udeležili, poklonil se je tudi gibanju Bela vrtnica, to je bila nenasilna uporniška skupina nemških mladostnikov, ki se je med nacistično vladavino tej upirala. "Dejstvo, da so me nekateri na položaju moči v Nemčiji in nekateri v imenu izraelskih lobijev napadli, me napačno obsodili, da sem antisemit, in poskušali odpovedati moje koncerte, me žalosti," je dejal in dodal, da se je med sprehodom po Münchnu počutil opazovanega.

Tudi v Kölnu so mu neuspešno poskusili preprečiti nastop, oblasti v Frankfurtu so poskušale preprečiti tamkajšnji prihajajoči koncert 28. maja, a je Waters to uspešno izpodbijal na tamkajšnjem sodišču. Zato so pred prizoriščem napovedani protesti.