Jeff Bezos bo v vesolje poletel z bratom in zmagovalcem dražbe za prost sedež. Dosedanja ponudba je 2,8 milijona dolarjev. Foto: Reuters
Jeff Bezos bo v vesolje poletel z bratom in zmagovalcem dražbe za prost sedež. Dosedanja ponudba je 2,8 milijona dolarjev. Foto: Reuters

"Želim na ta polet, ker je to nekaj, kar sem si želel vse življenje," je sporočil Bezos v videoposnetku, ki ga je objavil na Instagramu. Njegov brat Mark je v istem videu dejal, da tega ni pričakoval, in dodal, da gre za izjemno priložnost, da se poda na to pustolovščino s svojim bratom.

Izbrani datum vesoljskega poleta je 52. obletnica prvega pristanka človeka na Luni, misije ameriške vesoljske agencije Nasa Apollo 11.

Vesoljsko vozilo New Shepard, ki bo poneslo kapsulo s posadko in turiste do roba vesolja, je doslej opravilo že več kot deset uspešnih testnih poletov, a vse brez potnikov. Nazadnje aprila iz kompleksa Blue Origin v Teksasu.

V vesoljskem vozilu New Shepard, poimenovanem po prvem Američanu v vesolju Alanu Shepardu, je lahko šest oseb. Poletelo bo več kot 100 kilometrov v zrak tja do roba atmosfere oziroma vesolja za občutek breztežnosti. Plovilo ima velika okna, ki ponujajo lep razgled na vse, kar se dogaja spodaj.

Bezos je Blue Origin ustanovil leta 2000, še vedno pa je povsem v njegovi lasti. Financira ga z občasno prodajo svojih delnic Amazona.

Po Bezosovi napovedi poleta v vesolje je završalo na spletnih družbenih medijih, tudi s provokacijami drugega milijarderja, ki ima v lasti vesoljsko podjetje, Elona Muska. Ta se še ni odločil, da bi sam preizkusil nosilno raketo Falcon svojega podjetja SpaceX, ki že vozi tovor in astronavte na Mednarodno vesoljsko postajo.

Bezos gre v vesolje