Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ena izmed domnevnih žrtev je povedala, da jo je 85-letnik iz New Yorka zvabil v Nevado, tam pa ji je v brezalkoholno pijačo zmešal omamno snov in jo posilil. Nekdaj najbolj znanega ameriškega zabavljača je spolnih napadov, nadlegovanja in posilstev obtožilo že več kot 60 žensk.

Gibanje Me Too

Gibanje proti spolnim zlorabam in spolnemu nadlegovanju Me Too (#MeToo) se osredinja na javno objavljanje obtožb spolnih prestopkov. Frazo "jaz tudi," je v tem kontekstu prvič uporabila aktivistka in žrtev spolnega nasilja Tarana Burke na družabnem omrežju Myspace leta 2006.

Čeprav je zanikal vsa kazniva dejanja, povezana s spolnimi delikti, je postal prvi zvezdnik, ki je bil obsojen na zaporno kazen v obdobju gibanja #MeToo. Po skoraj treh letih v državnem zaporu blizu Filadelfije je višje sodišče zavrglo obsodbo in Cosbyja leta 2021 izpustilo na prostost.

Tožbo v Nevadi omogočili pred kratkim

Še eno v vrsti tožb so sodišču predložili, potem ko je nevadski guverner Joe Lombardo podpisal zakon, ki je odpravil dveletni rok za tožbe o spolnih napadih pri odraslih in tako sploh omogočil nov postopek. Spremembo je v tej zvezni državi še posebej spodbujala Lise-Lotte Lublin, ki je Cosbyja obtožila spolnega napada leta 1989.

Wyatt: "Ne iščejo pravice, ampak pozornost"

"Leta sem se bojevala za žrtve spolnega nasilja, a danes je prvi dan, ko se bom lahko bojevala zase. Zaradi spremembe zakona bom lahko Cosbyja končno srečala v sodni dvorani. Čeprav se je moja pot na sodišču šele začela, sem hvaležna za priložnost, da dosežem pravičnost," je za časopis Las Vegas Review-Journal povedala pred nekaj tedni. Podobne omejitve so nedavno odpravili tudi v Kaliforniji, kjer je Cosbyja lahko tožila nekdanja Playboyeva zajčica, ki je komika obtožila posilstva leta 1969.

Na nove tožbe se je odzval tudi Cosbyjev publicist Andrew Wyatt, ki je dejal, da sodišča dovolijo poplavo tožb, ki ne iščejo pravice: "Sodišča se zavedajo, da te ženske ne iščejo pravice, ampak želijo zadovoljiti svojo odvisnost po medijski pozornosti in pohlepu."