Billie Eilish. Foto: AP
Billie Eilish. Foto: AP

Na TikToku se je na začetku junija znašel video, na katerem je mlada Billie Eilish odpirala usta na besedilo pesmi Fish Tylerja The Creatorja, med drugim tudi ob besedah, ki se uporabljajo kot protiazijske rasne zmerljivke.

Med oboževalci 19-letne glasbenice je završalo in kmalu so jo začeli množično pozivati, naj pojasni okoliščine nastanka videa in se opraviči za uporabo žaljivk. Zdaj je pevka vendarle popustila pritiskom in na družbenih omrežjih objavila dolgo pojasnilo, v katerem je razložila, da je video nastal pred leti, "ko mi je bilo 13 ali 14 let", in da takrat ni vedela, da ima beseda, ki jo je uporabila, rasistično konotacijo.

Kot je zatrdila, je "zgrožena" sama nad sabo "in bi najraje bruhala" zaradi svoje uporabe sporne besede, ki jo je, kot je zatrdila, poznala zgolj iz omenjene skladbe in je ni nikoli prej slišala v svoji okolici. "Ne glede na mojo nepoučenost in mladost pa nič ne upraviči dejstva, da je bila uporaba besede neprimerna. In za to mi je žal," je zapisala.

Sočasno z omenjenim videom se je na spletu pojavil tudi posnetek, na katerem Billie oponaša različne naglase. Glasbenica je zagotovila, da se na tem posnetku ni želela norčevati iz različnih naglasov, ampak je zgolj "uporabljala smešen, nesmiseln, izmišljen glas". Kot je navedla, gre za način govora, ki ga je razvila v otroštvu in ga uporablja, ko govori z živalmi, prijatelji in družino.

Zagotovila je, da s svojim "afnanjem" ni želela nikogar prizadeti ali izražati sovraštva do katere koli rase, ter poudarila, da se s svojo glasbo trudi za "vključevanje, prijaznost, toleranco, enakost in enakopravnost", je še zapisala v zgodbi na Instagramu.