V 90. letih prejšnjega stoletja je islandska glasbenica Björk živela v New Yorku, kjer je spoznala umetnika Matthewa Barneyja. Leta 2002 se jima je rodila hčerka Isadora, par se je sicer razšel leta 2013. Od takrat se je odločila, da bo s hčerko šest mesecev živela v Brooklynu, preostali del leta pa v dveh domovanjih na Islandiji.

V intervjuju za Pitchfork je pevka, ki ima sicer še iz prejšnjega zakona s kitaristom zasedbe Sugarcubes še leta 1986 rojenega sina Sindrija, pojasnila, da se je zaradi zaskrbljenosti glede nasilja s strelnim orožjem v Ameriki odločila, da Združene države Amerike (ZDA) dokončno zapusti. "Stopnja nasilja v ZDA je nepredstavljiva," je dejala 56-letnica, ki naj bi se predvsem bala za varnost svoje hčerke, ki je obiskovala šolo, 40 minut oddaljeno od osnovne šole Sandy Hook, kjer je leta 2012 prišlo do streljanja.

Tako naj bi se na začetku pandemije covida-19 za stalno vrnila v svojo domovino. "Če je na severu nekdo ubit, nas vse prizadene. To je miselnost otoka. Za preprosto otočanko je bilo nasilje v Ameriki preprosto preveč zame," je še priznala Björk, ki je sicer poudarila, da najboljše pesmi napiše v samoti v koči na Islandiji, kmalu pa bo izdala svoj 10. studijski album Fossora.

Islandka sicer ni edina, ki se je iz tega razloga odločila, da se izseli iz ZDA. Ker se mu nasilje s strelnim orožjem v Ameriki zdi "absurdno in nesmiselno", je podoben načrt delil tudi Ozzy Osbourne, ki naj bi se v Anglijo vrnil na začetku naslednjega leta.