Prelomni album Beach Boysov Pet Sounds iz leta 1966 je revija Rolling Stone leta 2012 uvrstila na drugo mesto seznama 500 najboljših rockovskih albumov, takoj za Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band skupine Beatles. Foto: AP
Prelomni album Beach Boysov Pet Sounds iz leta 1966 je revija Rolling Stone leta 2012 uvrstila na drugo mesto seznama 500 najboljših rockovskih albumov, takoj za Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band skupine Beatles. Foto: AP

Odkar je januarja umrla žena Briana Wilsona, soustanovitelja zasedbe Beach Boys, glasbenik domnevno ne more skrbeti zase. Melinda, ki je umrla pri 77 letih, je namreč dnevno negovala svojega moža, ta pa zaradi njene smrti "ni mogel ustrezno poskrbeti za lastne osebne potrebe po fizičnem zdravju, hrani, oblačilih ali zatočišču".

Januarja je Melinda umrla. Foto: AP
Januarja je Melinda umrla. Foto: AP

Na zahtevo njegove družine sta tako njegovi dolgoletni sodelavki na losangeleško sodišče vložili peticijo za skrbništvo nad njim. Po besedah njegove družine je bila odločitev, da poišče skrbništvo, sprejeta "po skrbnem premisleku in posvetovanju med Brianom, njegovimi sedmimi otroki in njegovimi zdravniki".

Tako vloga zahteva, da se za njegovi sooskrbnici imenujeta njegova publicistka in menedžerka Jean Sievers ter njegova poslovna vodja LeeAnn Hard.

Prihod na sodišče naj bi bil zanj preveč naporen

Vlogo je sicer pospremila tudi izjava zdravnika Stephena Marmerja, v kateri navaja, da Wilson trpi za veliko nevrokognitivno motnjo in jemlje zdravilo za zdravljenje demence. Po njegovih besedah tako ni sposoben dati informiranega soglasja za kakršno koli obliko zdravljenja. Zapuščina 81-letnega pevca in tekstopisca je sicer že shranjena v skladu.

Imenovanje skrbnic naj bi zagotovilo, da bodo Wilsonove "dnevne življenjske potrebe zadovoljene in bo prejemal najboljšo mogočo oskrbo na svojem domu". "Brianu gre zelo dobro," je povedala Sievers za Reuters in dodala, da bosta s Hard skrbeli zanj, medtem pa bo on še vedno lahko živel dejavno življenje.

Zaslišanje glede dodelitve skrbništva je predvideno za 30. april, Marmer pa je zahteval, da Wilsonu ni treba priti na sodišče, saj naj bi bilo to zanj "čustveno zelo stresno, fizično težko in škodljivo za njegovo zdravje".

Kariero zaznamovala bitka z zlorabo substanc in duševnimi motnjami

Wilson je skupino Beach Boys z mlajšima bratoma Carlom in Dennisom, bratrancem Mikom Lovom in prijateljem Alom Jardinom ustanovil v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja. Napisali so številne uspešnice, vključno z Good Vibrations, Good Only Knows, California Girls in Surfin' U.S.A. Avtor večine je bil prav Brian.

Njegovo kariero je sicer zaznamovala bitka z zlorabo substanc in duševnimi motnjami. Leta 2019 je po operaciji hrbta preložil poletno turnejo po ZDA tudi zaradi tega, ker je bil zaskrbljen glede svojega duševnega zdravja – boril naj bi se "s stvarmi v svoji glavi in ​​govoril zadeve, ki jih ne misli, a ni vedel, zakaj".