Devetmesečni deček je na sodišče prišel z Bodejem in njegovo ženo Morgan ... Foto: Reuters
Devetmesečni deček je na sodišče prišel z Bodejem in njegovo ženo Morgan ... Foto: Reuters
Sara McKenna
... po odločitvi sodišča pa ga je domov vzela njegova mati Sara McKenna. Foto: Reuters

36-letni Bode, ki se pripravlja na nastop na olimpijskih igrah v Sočiju, ter 27-letna Sara McKenna, nekdanja marinka in študentka priznane univerze Columbia, se za skrbništvo nad sinčkom borita ne od prvega dne, ko se je ta rodil, ampak sta se sporekla že prej. Primer pa ni zanimiv le zato, ker je vanj vpleten zvezdnik ali zaradi morebitnih visokih finančnih zahtev, pač pa tudi iz povsem strokovnega, pravnega vidika, saj opozarja na pravice noseče ženske, da se preseli in sama odloča o usodi otroka, ki ga nosi v sebi.

Odšla na drugi konec države
Bode in Sara sta se spoznala prek strani za zmenke lani v San Diegu. Zveza ni trajala dolgo, a plavolaska je zanosila in kmalu se je začela sodna bitka za njunega potomca, ki se zdaj odvija v dveh zveznih državah, New Yorku in Kaliforniji. Ko je bila Sara noseča sedem mesecev in se z olimpijskim zmagovalcem že nista mogla več normalno pogovarjati in uskladiti o prihodnosti, se je iz Kalifornije preselila na drugi konec države, v New York. Miller jo je obtožil, da je to storila, ker so newyorška sodišča bolj naklonjena temu, da pravico do skrbništva podelijo materam. Sama pa vztraja, da se je na Manhattan preselila, ker ni želela izpustiti iz rok priložnosti, da se šola na eni najuglednejših ameriških univerz.

Februarja se je deček rodil, a nekdanja ljubimca se še vedno ne moreta zediniti niti o njegovem imenu - ona ga je prijavila pod imenom Samuel Bode Miller McKenna in ga kliče Sam, on je dobil dovoljenje kalifornijskega sodišča, da kot srednje ime v spomin na svojega pokojnega brata doda še Nathaniel, sicer pa ga kliče Nate.

Spremenjena odločitev
Newyorško družinsko sodišče je maja stopilo na Millerjevo stran z utemeljitvijo, da McKenna ne bi smela zapustiti Kalifornije, dokler ne bi z Bodejem uskladila podrobnosti o skrbništvu. Sodišče je poleg tega primer vrnilo v Kalifornijo; tamkajšnji sodnik je Millerju in njegovi zdajšnji ženi, odbojkarici Morgan Beck Miller, tudi podelil skrbništvo nad dojenčkom.

A odvetniki McKenne so se pritožili in dosegli, da se primer vrne v New York, kjer se je Sam/Nate tudi rodil, torej je prebivalec te zvezne države. V ponedeljek je tako potekala nova obravnava, na katerem so odločili, da deček začasno ostane pri materi, kar je Sara komentirala z besedami, da je "presrečna, da je sin ponovno pri njej".

Zaplet pa bi kmalu lahko dobil nov preobrat, saj sodišče v San Diegu še ni privolilo v to, da prepusti pristojnost nad primerom.

Čeprav tako Bode kot Sara trdita, da si prizadevata za skupno skrbništvo, pa hkrati vsak zase trdita, da sta primernejša za polno skrbništvo. Ona opozarja, da Bodejeve selitve s tekme na tekmo niso najugodnejše okolje za vzgojo in odraščanje tako majhnega otroka, Miller pa vztraja, da imata oba z Morgan tako denar kot čas za posvečanje dečku.

Kot rečeno, primer podrobno spremljajo tudi borke za pravice žensk, ki so pozdravile zadnjo odločitev in opozorile, da bi bila v nasprotnem primeru "ogrožena avtonomija nosečih žensk". Da bi bilo vse skupaj še bolj zapleteno, pa "skrbi" še Millerjeva žena Morgan, ki se je z Bodejem zapletla prav v času, ko je McKenna zanosila. Z možem pogosto potuje po svetu in objavlja tudi fotografije malega Nata, McKenna pa jo zato kritizira, da jo želi izpodriniti iz fantkovega življenja in da igra vlogo matere. Morgan je sicer januarja doživela spontani splav, z Bodejem pa še nimata skupnih otrok.