Za predmete legendarnega igralca naj bi iztržili približno miljon dolarjev. Foto: EPA
Za predmete legendarnega igralca naj bi iztržili približno miljon dolarjev. Foto: EPA
Marlon Brando
Avtor Brandove biografije meni, da je dražba brezčutna. Foto: EPA

Dražba bo potekala naslednji teden pri priznani newyorški dražbeni hiši Christie's, poznavalci pa napovedujejo, da bodo dediči za vse predmete skupaj dobili okoli milijon dolarjev.

Med velikansko zbirko zanimivih predmetov iz Brandovega zasebnega in poklicnega življenja najdemo originalne scenarije, fotografije, obleke iz filmov in osebne zapiske.

Na dražbi telegrama Maria Puza in Marylin Monroe
Na dražbi je tudi osebni telegram avtorja knjige Boter Maria Puza, v katerem Branda nagovarja, naj prevzame glavno vlogo v filmu Boter.

Prodaja se tudi Brandov pozdravni telegram Marylin Monroe, ki ji ga je poslal v bolnišnico, kjer je bila na zdravljenju zaradi depresije, ter osebna korespondenca z borcem za pravice temnopoltih Martinom Luthrom Kingom, režiserjem Francisom Fordom Coppolo in pevko Joan Baez. Kupiti je možno še njegove stare denarnice in kreditne kartice.

Se igralec obrača v grobu?
Peter Manso, pisec biografije Brando: The Biography, je dražbo označil za izjemno brezčutno in izpostavil, da bi se igralec obračal v grobu, če bi bil priča razprodaji svoje zapuščine. Še več, Brando naj bi po njegovih besedah celo povedal, da morajo njegovo spalnico po smrti zapečatiti.

Brando je prvega oskarja prejel leta 1954 za vlogo v filmu On the Waterfront, drugega pa za vlogo v kultnem Botru leta 1972. Umrl je 1. julija 2004, star 80 let. Premoženje si je razdelilo devet njegovih otrok, ocenjujejo pa ga na 20 milijonov dolarjev.