Strokovnjaki za kraljevo družino so zaskrbljeni zaradi odsotnosti princese Kate iz javnega življenja. Foto: Reuters
Strokovnjaki za kraljevo družino so zaskrbljeni zaradi odsotnosti princese Kate iz javnega življenja. Foto: Reuters

Pred dnevi so iz palače vsem sporočili, da se princesa Kate počuti dobro. Nazadnje so valižansko princeso v javnosti videli decembra lani, ko se je udeležila letnega božičnega sprehoda iz Sandringhama v Norfolku, da bi se udeležila božične maše.

Po načrtovani januarski operaciji so iz Kensingtonske palače sporočili, da bo Kate na londonski kliniki ostala le do dva tedna. Podrobnosti o posegu niso razkrili, a so z britanskega dvora sporočili, da princesa nima raka. Konec januarja je kraljeva družina sporočila, da se je valižanska princesa vrnila domov v Windsor, javnosti pa so zagotovili, da okreva.

Istega dne je Buckinghamska palača sporočila, da se kralj Karel III. vrača domov po posegu zaradi benignega povečanja prostate. V izjavi so še zapisali, da so med kraljevim posegom na prostati opazili druge težave. Po dodatnem testiranju se je izkazalo, da ima kralj raka. Palača ni razkrila, kakšno obliko raka so mu diagnosticirali, dodali so le, da ne gre za raka na prostati.

Princ William je po ženini operaciji prekinil svoje kraljeve obveznosti, a se je k opravljanju dolžnosti vrnil že v začetku februarja. Istega dne se je udeležil gala dobrodelnega dogodka, na katerem so zbirali denar za londonsko letalsko reševalno vozilo, in se zahvalil javnosti za njihovo podporo princesi Kate.

Čeprav kralj Karel III. še ne opravlja svojih dolžnosti, so se njegove fotografije pojavile v javnosti. Foto: Reuters
Čeprav kralj Karel III. še ne opravlja svojih dolžnosti, so se njegove fotografije pojavile v javnosti. Foto: Reuters

Od takrat se je udeležil nekaj javnih dogodkov. Strokovnjaki so za Business Insider povedali, da bo javnost v odsotnosti Karla in Kate še bolj osredinjena na WIlliama, saj kot prestolonaslednik predstavlja prihodnost monarhije. "To je priložnost zanj, da komunicira v imenu kraljeve družine," je dejal Eric Schiffer, predsednik družbe Reputation Management Consultants. Poleg tega se javnost na splošno bolj naklonjeno odziva na mlajše člane kraljeve družine. Brez Kate pa tudi princa Harryja in Meghan Markle bi bila lahko Williamova mladost blagodejna za monarhijo, je za portal Business Insider povedala poznavalka kraljeve družine Kristen Meizner.

9. februarja je The Daily Mail poročal, da se je Kate pridružila svoji družini v Sandringhamu. Portal je tudi poročal, da je takrat njeno okrevanje potekalo dobro. Javnost skrbi predvsem to, da kraljevi dvor niti enkrat ni objavil njene fotografije, po drugi strani pa se je na omrežjih pojavilo kar nekaj novih fotografij za rakom obolelega kralja. Običajno sta William in Kate objavila izjave kot par, odkar sta se poročila. Toda 20. februarja je Kensingtonska palača samo v Williamovem imenu izdala izjavo o spopadih v Gazi, v kateri je dejal, da ostaja "globoko zaskrbljen zaradi človeške cene spopadov na Bližnjem vzhodu od terorističnega napada Hamasa 7. oktobra". Poleg tega, da je izjava bila le v Williamovem imenu, je imela na vrhu pečat "W" namesto krone, ki je bila prikazana na sporočilih princa in princese Walesa kot enote.