Jeremy Clarkson, vojvodinja Susseška. (Fotografija je montaža dveh arhivskih.) Foto: EPA
Jeremy Clarkson, vojvodinja Susseška. (Fotografija je montaža dveh arhivskih.) Foto: EPA

V močno kritizirani kolumni je nekdanji zvezdnik resničnostne oddaje Top Gear napadel vojvodinjo Susseško in naravnost zapisal, da "jo sovraži na celični ravni", ter dodal, da sanjari o dnevu, ko bo morala gola paradirati skozi Veliko Britanijo, medtem ko bo množica kričala, naj jo bo sram, in metala izločke vanjo.

Po vsesplošnem ogorčenju javnosti je tabloid The Sun kolumno umaknil s svoje spletne strani in se opravičil za njeno objavo, pozneje pa se je za svoj zapis opravičil tudi Clarkson. Britanski medijski regulator (Ipso) je zaradi kolumne prejel rekordno število pritožb, več kot 25.000, zato je februarja uvedel uradno preiskavo.

V petek je medijsko razsodišče objavilo sklepno poročilo, v katerem je ocenilo, da so bile pritožbe glede seksizma v kolumni upravičene, pri čemer je Clarksonov izbor izrazja označil za "slabšalnega in pristranskega".

Kolumna, polna stereotipov in seksizma, ne pa tudi rasizma in laganja

Kot so navedli, je Jeremy Clarkson v kolumni reproduciral številne stereotipe o ženskah, med drugim, da Meghan "izkorišča svojo spolnost za to, da vpliva na vojvodo Susseškega", s čimer je namignil, da je "ravno njen spol – ne pa tudi kakšni drugi atributi ali dosežki – izvir njene moči". Poleg tega je Clarkson Meghan predstavil izrazito negativen zgled, ko je omenjal njen vpliv na "mlajše ljudi, še posebno dekleta".

Vrhunec kršitev in seksizma pa je Ipso videl v opisu zgoraj omenjenega Clarksonovega "sanjarjenja", ki ga je ocenil kot najhujše mogoče "poniževanje in degradacijo". Kot so sporočili iz omenjenega medijskega regulatorja, gre za prvo razsodbo, povezano z diskriminacijo na podlagi spola.

Številne pritožbe so se sicer nanašale tudi na netočnost navedb v kolumni, nadlegovanje vojvodinje Meghan in rasizem, a za te medijski regulator ni našel dovolj dokazov.

Sun mora razsodbo objaviti

Časopis mora zdaj objaviti povzetek razsodbe, jo napovedati tudi na prvi strani časopisa, poleg tega pa mora odločitvi prostor nameniti tudi na svoji spletni strani. Iz Suna so sporočili, da bodo odločitev spoštovali, ob tem pa dodali, da se zavedajo, da "svoboda prinaša tudi odgovornost". Zatrdili so, da objava kolumne ne ponazarja njihovega siceršnjega odnosa do žensk, in poudarili, da so "ponosni na svojo zgodovino boja za pravice žensk".

Nevladni organizaciji za pravice ženske The Fawcett Society in WILDE Foundation, ki sta bili med pritožniki, sta odločitev Ipsa že pozdravili in jo označili za prelomno v boju proti seksizmu.

Konec sedem tednov trajajočega sodnega postopka v tožbi proti skupini Mirror

Znano je sicer, da se vojvoda in vojvodinja Susseška tudi s tožbami borita proti vsiljivemu in nadlegujočemu britanskemu tisku. Prav v petek se je tako končalo sedem tednov trajajoče sojenje proti medijski korporaciji Mirror Group Newspapers (MGN), ki jo več kot 100 ljudi, med njimi tudi princ Harry, toži zaradi vdiranja v zasebnost.

Kakšna bo razsodba, si nihče ne upa ugibati. So pa mediji ob koncu sodnega postopka razkrili z njim povezane dokumente, ki so pokazali, da vojvoda Susseški oz. njegova ekipa pravnih zastopnikov od korporacije zahteva finančno nadomestilo v vrednosti 320.000 funtov (370.000 evrov) zaradi kršenja pravice do zasebnosti.

Kot poročajo britanski mediji, se pri tem sklicuje na pravni precedens iz leta 1722, ko je neki pomočnik dimnikarja našel dragulj, shranjen v škatlici, in ga odnesel zlatarju, da bi ta ocenil njegovo vrednost. Draguljar je dragoceni kamen preprosto zadržal zase, dimnikarju pa vrnil le prazno šatuljo. Ko je dimnikar pozneje proti draguljarju vložil tožbo, ni vedel, kakšna je ocenjena vrednost dragega kamna, zato je sodišče pri prisojanju odškodnine pokazalo precej izvirnosti: draguljar je moral dimnikarju plačati vrednost najdražjega dragulja, ki se ga je še dalo "stlačiti" v šatuljo.