Britney Spears. Foto: AP
Britney Spears. Foto: AP

A zdaj se skuša 38-letna popzvezdnica osamosvojiti in pravi, da ima vso pravico, da ve, kaj se dogaja z njenim premoženjem. Jamie Spears je pred kratkim vložil zahtevek, da vsi postopki potekajo za zaprtimi vrati.

Spearsova "ostro nasprotuje poskusom njenega očeta, da bi njune pravne bitke zaklenil v omaro kot družinsko skrivnost", je zapisal njen odvetnik Samuel Ingham III. Ekipa Spearsove je ob tem podprla gibanje #OsvoboditeBritney (#FreeBritney), ki trdi, da pevko proti njeni volji zadržujejo ljudje, ki bi se radi finančno okoristili od nje.

Privrženci gibanja redno protestirajo pred sodiščem, kampanjo pa je podprlo kar nekaj zvezdnikov, vključno s Cher, Miley Cyrus in igralko Ariel Winter, ki se je sama kot najstnica pravno emancipirala od svoje matere. "Na tej točki njenega življenja, ko skuša znova pridobiti vsaj en del svoje posebne avtonomnosti, Britney pozdravlja in ceni podporo njenih oboževalcev," je zapisal Ingham.

Britneyjin oče Jamie Spears. Foto: AP
Britneyjin oče Jamie Spears. Foto: AP

Jamie Spears je omenjeno gibanje označil za "neumnost", njegove privržence pa za "privržence teorij zarote". "Vsako leto moram sodišču prijaviti vsak cent, ki ga porabim. Kako za vraga bi kaj ukradel?" je povedal lani za New York Post.

Dovolj ima

A Ingham se ne strinja. "Skrbništvo nad Britney je deležno neprecedenčne pozornosti medijev in družabnih omrežij," je zapisal.

"Daleč od tega, da bi šlo za teorije zarote ali "neumnosti", kot je James bojda dejal medijem. V veliki meri je ta pozornost povsem razumna in celo predvidljiv rezultat Jamesovega agresivnega prevzema pravnega postopka v vseh teh letih, da bi zminimaliziral količino ključnih informacij, ki pridejo v javnost."

Spears in njegovi odvetniki si na vso moč prizadevajo, da bi vsi postopki potekali za zaprtimi vrati, češ da gre za zasebne zdravstvene podatke, podatke o otrocih Spearsove in poslovne skrivnosti. Sodnica je Spearsovim pozivom dosledno ugodila.

Spearsova je bila leta 2008 dvakrat sprejeta v psihiatrično bolnišnico, imela je tudi težave z alkoholom. Sodišče odobri skrbništvo nad tako osebo, za katero se zdi, da ne morejo trezno presojati, a le redko skrbnik obdrži nadzor nad tako osebo tako dolgo. Pevka sicer pravi, da bi privolila v "prostovoljno" skrbništvo, da pa si ne želi več, da bi bil skrbnik njen oče.