'Vložila sva zahtevo za ločitev in ločena sva. Konec je.' Tako redkobesedno je Agassi komentiral konec zakona z Brooke Shields. Foto: Reuters
'Vložila sva zahtevo za ločitev in ločena sva. Konec je.' Tako redkobesedno je Agassi komentiral konec zakona z Brooke Shields. Foto: Reuters
Andre Agassi in Steffi Graf
Zakon teniških legend še traja, imata tudi dva otroka. Foto: EPA
Andre Agassi
Agassi je osvojil osem naslovov na turnirjih za grand slam in je le eden izmed petih igralcev, ki so zmagali na prav vseh štirih največjih turnirjih. Kraljeval je na prvem mestu na lestvici ATP, osvojil pa tudi olimpijsko zlato kolajno (Atlanta 1996). Foto: Reuters

To je le ena izmed sočnih podrobnosti, ki jih je že rahlo pozabljena igralka razkrila v avtobiografiji There Was A Little Girl: The Real Story of Mother and Me, ki bo na police prišla čez nekaj dni. V knjigi spominov Shieldsova opisuje svoj odnos z materjo, ki se je bojevala z demenco in umrla leta 2012, nekaj strani pa je namenjenih tudi njeni zvezi z danes že upokojenim ameriškim teniškim zvezdnikom.

Agassi in Shieldsova sta bila par nekaj let, med letoma 1997 in 1999 sta bila tudi poročena, prav takrat, ko je bil Agassi na vrhuncu svojih teniške slave. Svojo drago je spremljal tudi na snemanje kultne nanizanke Prijatelji, v kateri je kot gostja nastopala Brooke. Igrala je fanatično oboževalko Joeyja (ki ga je igral Matt LeBlanc), zato mu je v nekem trenutku v restavraciji polizala prste, nato pa planila v nenadzorovan smeh.

Poroka, ki si je nihče ni želel
Snemanje, ki je potekalo leta 1995, je iz ozadja opazoval tudi Agassi, ki pa je bil tako besen nad videnim prizorom, da se je usedel v avtomobil in vozil vso noč do doma v Las Vegasu, kjer je v navalu jeze razbil vse svoje teniške trofeje, vključno s tako želeno wimbledonsko lovoriko in pokalom, ki ga je dobil za zmago na Odprtem prvenstvu ZDA. "Kričal je, da sem ga osramotila in iz njega naredila bebca. Sistematično je uničil čisto vsako trofejo," je zapisala Brooke, ki pa se je kljub temu incidentu s teniškim zvezdnikom dve leti pozneje poročila, a že kmalu spoznala, da je storila napako.

"Dva dni po poroki sem spoznala, da sem se odločila za napačen korak. Nisem mogla več sestaviti stavka, lahko sem le molčala in kimala, kot bi mi kdo usta prelepil s trakom. Nisem želela biti poročena. Nekoč sem želela biti nevesta, a nikakor še ne takrat." Spominja se tudi, da sta bila oba zelo zaposlena vsak s svojimi obveznostmi, tako da je njun zakon "le obstajal".

Zanimivo, da je tudi Agassi v razvpiti avtobiografiji Open, ki jo je izdal leta 2009, zapisal, da je bila njuna razkošna kalifornijska poroka napaka. "Pred obredom sem imel misli, ki jih ne bi smel imeti noben ženin - želel sem si, da bi preprosto izginil, pobegnil daleč stran."

Vedela, da je jemal mamila
Spomnimo, v svoji knjigi spominov je Agassi razburkal teniški svet tudi s priznanjem, da je bil odvisen od prepovedanega metamfetamina, rekreativne droge, ki se uporablja za "dvig energije" ali občutka vznesenosti. Svojo temno skrivnost je razkril tudi Brooke, ki se spominja: "Brezpogojno sem ga podpirala, ko mi je povedal, da je v bistvu plešast in da uporablja lasne vložke, zato mu nisem obrnila hrbta niti po tem priznanju." Zahvalila se mu je tudi za to, ker ji je pomagal pretrgati pretesne vezi, ki jih je imela s svojo materjo: "Celoten odnos z njim sem zelo potrebovala. Z njim sem se prvič počutila osvobojena od matere. Andre je zelo predan, prikupen in dober človek, a v njem ves čas živi tudi demon, ki ga sili k tlom."

Šla sta vsak svojo pot
A ločitev je bila vseeno neizogibna. Kmalu po njunem razhodu leta 1999 je Agassi začel razmerje z nemško teniško legendo Steffi Graf, ki še vedno traja, saj sta poročena že 13 let. Brooke je na novo (pravo?) ljubezen čakala še manj časa, saj se je le nekaj mesecev po ločitvi poročila s televizijskim producentom Chrisom Henchyjem, s katerim ima tudi dve deklici.

Pred Agassijem je bila v zvezi tudi z drugimi slavnimi, kot so John Travolta, Liam Neeson in JFK-jem Juniorjem, z Michaelom Jacksonom pa je bila tesna prijateljica, govorila je tudi na njegovem pogrebu. Razkrila je tudi, da jo je njena mama Teri prisilila, da je v mladih letih odšla na zmenek s članom dueta Wham! Georgeem Michaelom, za katerega je bilo že takrat jasno, da je gej. "A bil je tako uglajen, pravi džentelmen, da sem uživala v njegovi družbi, in ko mi je rekel, da nima več časa zame, saj daje prednost karieri, sem več tednov jokala," je še zapisala danes 49-letna Brooke.