Vrata palače za člane manjšin niso tako dostopna, kot bi si njeni upravljavci želeli. Foto: Reuters
Vrata palače za člane manjšin niso tako dostopna, kot bi si njeni upravljavci želeli. Foto: Reuters

Kot so ugotovili snovalci poročila, je le 8,5 odstotkov zaposlenih v palači temnopoltih ali članov drugih etničnih manjšin. Glede na to, da je članov manjšin med splošnim prebivalstvom v Angliji približno 14 odstotkov, v palači menijo, da niso storili dovolj za njihovo vključevanje. Kot poroča CNN, so si v palači sicer zadali ta odstotek povečati na 10 odstotkov vseh zaposlenih do konca leta 2022.

Čeprav so po besedah predstavnikov palače programe za vključevanje manjšin in omenjeno poročilo naročili že veliko prej, pa si je težko predstavljati, da to ni povezano z obtožbami o rasizmu, ki sta jih proti dvoru uperila Prince Harry in Meghan Markle. Kot je povedala Meghan, je ljudi na dvoru skrbela barva kožne njunega prvorojenca, kar jo je hudo prizadelo.

Na dvoru so se na te obtožbe takrat burno odzvali, obljubili pa so tudi ostre ukrepe za boj proti rasizmu v Buckinghamski palači, del katerih je tudi omenjeno poročilo. Popolnoma ločeno poteka tudi preiskava mobinga nad Meghan in njeno družino, ki naj bi ga po njenih besedah izvajali nekateri člani dvora.

Delovanje palače in kraljeve družine delno financira sklad, ki upravlja s kraljevimi posestvi. Foto: Reuters
Delovanje palače in kraljeve družine delno financira sklad, ki upravlja s kraljevimi posestvi. Foto: Reuters

Palača v rdečem

Poleg poročila o vključevanju manjšin so objavili tudi poročilo o finančnem stanju palače. Kraljica za upravljanje palače in lastne potrebe prejme četrtino denarja, ki ga ustvarijo kraljeve posesti, ostali delež pa gre v državno blagajno.

Stroški kraljeve družine so lani narasli za kar 25 odstotkov, kar je predvsem posledica obsežne prenove palače. Čeprav se bodo stroški naslednje leto ponovno znižali, pa bo palača tudi prihodnje leto najverjetneje ustvarila izgubo, predvsem zaradi upada turističnega obiska. Po oceni njenih upraviteljev bodo v treh letih zaradi upada obiska izgubili dobrih 20 milijonov evrov.