31-letna Brittney Griner je dvakratna olimpijska prvakinja z reprezentanco ZDA. Foto: AP
31-letna Brittney Griner je dvakratna olimpijska prvakinja z reprezentanco ZDA. Foto: AP

Ruska zvezna carinska služba je v sporočilu za javnost navedla, da jih je pes vodil k temu, da so ji preiskali ročno prtljago. Našli so konopljino olje.

Ruska državna tiskovna agencija Tass je v četrtek poročala, da je sodišče Grinerjevi podaljšalo preiskovalni pripor do 19. maja. "Sodišče je ugodilo zahtevam preiskave in podaljšalo pripor ameriški državljanki Griner do 19. maja," so sporočili s sodišča.

Ameriške oblasti so na očitke, da storijo premalo, da bi košarkarico vrnili domov, odgovorile, da delajo vse, kar je v njihovi moči. V petek je State Department okrepil prizadevanja za konzularni dostop do Grinerjeve, a do zdaj ruske oblasti prošnji niso ugodile. "S tem primerom smo tesno povezani in v pogostih stikih s pravno ekipo Brittney Griner. Vztrajamo, da naj ruska vlada zagotovi konzularni dostop do vseh ameriških državljanov, pridržanih v Rusiji, vključno s tistimi v preiskovalnem priporu, kot je Brittney Griner."

Jekaterina Kalugina, članica skupine za spremljanje zapornikov, ki jo podpira ruska država, je za Associated Press povedala, da je košarkarica dobro. "Njeno fizično stanje je v redu, dobro se drži in rekla je celo, da je dokaj mirna in da ni zaskrbljena."

Neenakost med spoloma
Košarkarski navdušenci in strokovnjaki se sprašujejo, zakaj je odziv svetovne javnosti nenavadno tih. Pravijo, da pozornost, ki je namenjena Brittney Griner, v primerjavi z moškimi kolegi razkriva dolgoletne neenakosti med spoloma v profesionalnem športu. "Če bi bil to igralec NBA-ja njenega kalibra, bi bilo to na naslovnici ne le vsake športne strani, ampak bi o tem poročali vsi svetovni mediji," je dejala Tamryn Spruill, športna novinarka, ki piše knjigo o Ligi WNBA in prispevku Grinerjeve k ligi.

Košarkarica Phoenix Mercuryja naj bi v Rusijo vstopila 17. februarja, tja pa je odpotovala, da bi med sezono v Ligi WNBA tekmovala v Evroligi za rusko evroligaško ekipo UMMC Jekaterinburg.

Približno polovica WNBA-jevk tekmuje v tujini zunaj sezone, za večino to pomeni dodaten zaslužek. WNBA-košarkarice v Rusiji prejmejo približno petkrat več denarja kot v ZDA, piše britanski BBC. "Če bi bila Steph Curry ali LeBron James, je sploh ne bi bilo tam, ker bi zaslužila dovolj denarja," je povedala Spruill.