Celine Dion je prvič po pretresljivi diagnozi spregovorila v televizijskem intervjuju. Foto: EPA
Celine Dion je prvič po pretresljivi diagnozi spregovorila v televizijskem intervjuju. Foto: EPA

Celine Dion je privolila v svoj prvi televizijski intervju, odkar so ji leta 2022 diagnosticirali sindrom toge osebe. Petkratna dobitnica grammyja je o svojem stanju spregovorila za NBC News. "Kot da te nekdo davi. Kot da nekdo pritiska na tvoje grlo," je povedala o bolezni in na kratko spremenila svoj glas, da bi pokazala učinek. Dodala je, da je nemogoče spremeniti višino glasu, ko je ta v krču. Zaupala je, da je bolezen najprej opazila ravno v grlu, a sprva ni verjela, da je stanje tako resno.

Sorodna novica Nastaja dokumentarec o Celine Dion in njeni bitki z boleznijo: "Zadnja leta so bila velik izziv"

Napovednik dokumentarca I Am Celine Dion ponuja vpogled v zakulisje pevkine bolezni. 56-letnica je povedala, da bolezen dobesedno "zaklene določen del telesa". Bolezen jo močno ovira tudi v vsakdanjem življenju: "Če nekam usmerim stopala, lahko tam ostanejo. Podobno je, ko kuham, kuham zelo rada. Prsti ostanejo v določenem položaju, ki ga več ne morem spremeniti."

Sindrom togega človeka je neozdravljiva nevrološka bolezen, ki lahko povzroči izčrpavajoče mišične krče. Zaradi bolezni je pevka že pred časom odpovedala vse prihajajoče nastope.

"Na žalost ti krči vplivajo na vse vidike mojega vsakdanjega življenja. Včasih povzročajo težave pri hoji in mi ne dovolijo, da bi uporabljala svoje glasilke za petje, kot sem vajena," je povedala. "Vse, kar znam, je petje, to sem počela vse življenje in je tisto, kar najraje počnem," dodaja.

Viri blizu pevke so sporočili, da je Celine zdaj veliko bolje, toda stanje je bilo tako slabo, da je na določeni točki skoraj izgubila življenje. "Imam odlično ekipo zdravnikov, ki delajo z mano, da bi se mi stanje izboljšalo, in svoje drage otroke, ki me podpirajo in mi dajejo upanje. Vsak dan intenzivno delam s terapevtom športne medicine, da bi si pridobila nazaj moč in sposobnost nastopanja. Ampak moram priznati, da je to hud boj," je sporočila decembra leta 2022.

Dion je že oktobra leta 2021 zaradi mišičnih krčev odpovedala gostovanje v Las Vegasu, nekaj mesecev pozneje pa je odpovedala severnoameriško turnejo in prestavila evropsko turnejo.