Njegova prihodnost je še nejasna, a zagotovo se bo dobro znašel. Foto: Reuters
Njegova prihodnost je še nejasna, a zagotovo se bo dobro znašel. Foto: Reuters
Jeremy Clarkson
Top Gear velja za najbolj gledano TV-oddajo na svetu. Foto: EPA

Televizija BBC je v torek sporočila, da je suspendirala priljubljenega Clarksona, dolgoletnega voditelja avtomobilistične oddaje Top Gear. Zapisali so le, da je vzrok za to potezo "glasni prepir" s producentom in da so proti njemu uvedli preiskavo. Drugi mediji pa so izbrskali, da je 54-letni Clarkson znorel po koncu snemanja oddaje v Newcastle upon Tynu, potem ko mu je producent, 36-letni Oisin Tymon, dejal, da za voditelje oddaje niso priskrbeli večerje.

"Jeremy je začel divje kričati na enega izmed producentov, prepir pa se je končal tako, da ga je s pestjo udaril v obraz. Vsi smo obstali kot okopani. Šlo je za spor okoli postrežbe, producenta je našel kot grešnega kozla, ker ni organiziral hrane," je dejal neimenovani vir.

Kaj sledi?
Tri prihodnji dele oddaje so že umaknili s sporeda, pri BBC-ju pa še molčijo, ali se bo Top Gear, ki ima po vsem svetu ogromno privržencev, sploh kdaj vrnil na male zaslone. Proti Clarksonu poteka tudi preiskava.

Pojavljajo pa se že govorice, da bi lahko Clarkson s sovoditeljema Richardom Hammondom in Jamesom Mayem prestopil na televizijo Sky in tam ustvarjal novo avtomobilistično oddajo. Za Top Gear ima namreč vse avtorske pravice BBC, ki je domnevno najbolj gledano televizijsko oddajo na svetu predvajal kar 22 sezon.

Rasizem, ksenofobija ...
Clarkson sicer velja za zelo težavnega človeka, zato se je v preteklosti zapletel že v kopico sporov, tudi zaradi neprimernih rasnih in ksenofobnih opazk. Tako je nedavno v oddaji zamomljal slabšalno besedo za temnopoltega, spravil na noge Argentince, ker je vozil avtomobil z registrskimi tablicami, ki so spominjale na vojno za Falklandske otoke, domnevno užalil Indijce, sprožil diplomatski spor v Mehiki in nekdanjega britanskega premierja Gordona Browna označil za "enookega škotskega idiota". Nekateri so zato BBC obtoževali, da vse male incidente mirno požirajo zaradi izjemne gledanosti njegove oddaje, ki jo predvajajo tako rekoč po vsem svetu.

Clarkson v torek, ko se je vrnil v London, suspenza ni želel komentirati. Se je pa na spletu že pojavila peticija, naj se Clarkson ne glede na izpade vrne na program. Podpisalo jo je že več kot 250.000 ljudi.