Zakonca Schumacher sta bila oba navdušena smučarja. Foto: EPA
Zakonca Schumacher sta bila oba navdušena smučarja. Foto: EPA

Kljub temu danes 52-letna Corinna Schumacher pravi, da ji mož "vsak dan pokaže, kako močen je". "Michael je tu. Drugačen, a je tu," pove v prvem večjem intervjuju po Schumacherjevem padcu med smuko zunaj urejenih prog, ko je skoraj umrl in utrpel hudo možgansko poškodbo, zaradi katere je končal v praktično vegetativnem stanju.

Foto: AP
Foto: AP

Corinna se je s sedemkratnim svetovnim prvakom formule 1 poročila leta 1995, zdravstveno stanje 52-letnega dirkača pa je vse od nesreče skrbno varovana skrivnost, z zgolj zelo skopimi sporočili za javnost. A zdaj je bila zgovornejša.

"Nikdar nisem krivila Boga za to, kar se je zgodilo. Samo res je imel smolo – največjo smolo, kar se lahko komu pripeti," je povedala.

Corinna in Michael Schumacher leta 2010. Foto: AP
Corinna in Michael Schumacher leta 2010. Foto: AP

"Vedno je grozno, ko se vprašaš, zakaj se je to moralo zgoditi ravno Michaelu in nam. Ampak zakaj pa se dogaja drugim? Seveda, Michaela pogrešam prav vsak dan. Ampak ga ne pogrešam samo jaz. Vsi pogrešajo Michaela, a Michael je tu. Drugačen, a je tu, in to nam na neki način daje moč. Mislim, da je preprosto mentalno zelo močan. Izjemno močan. Še vedno mi vsak dan pokaže, kako zelo močan."

Todt optimističen

Schumacherja javnost po nesreči nikdar ni videla, so pa na dan prišla poročila, da so za njegovo 24-urno dnevno oskrbo na domovih v Švici in Španiji porabili že 25 milijonov dolarjev.

Nekaj upanja je vzbudila izjava nekdanjega prvega moža Ferrarija Jeana Todta, ki je eden redkih ljudi, ki so ga spustili k dirkaču. Todt je ta teden dejal, da pričakuje, da se bo Schumacherjevo stanje "počasi, a zanesljivo izboljšalo".

Že leta 2019 so sicer zdravniki sporočili, da "lepo napreduje", a da še vedno "le s težavo komunicira s svetom".

Sin Mick je šel po očetovih stopinjah. Foto: Reuters
Sin Mick je šel po očetovih stopinjah. Foto: Reuters

Raje bi šel v Dubaj skakat s padalom

V dokumentarnem filmu naj bi prikazali tudi posnetke Schumacherja v Alpah tik pred nesrečo, na katerih zlovešče izrazi zaskrbljenost nad snežnimi razmerami na usodni progi. "Sneg ni idealen, lahko bi raje letela v Dubaj in šla skakat s padalom," reče ženi.

In kako je videti življenje pri Schumacherjih v teh zadnjih letih? Corinna pravi, da sama večino dneva skrbi, da je možu čim bolj udobno.

"Skupaj sva. Živiva skupaj doma. Imava terapijo. Delamo vse, da bi se Michael bolje počutil in da bi mu bilo udobno," pove.

"In da bi se preprosto počutil del družine, da bi začutil našo vez. In ne glede na vse bom storila vse, kar lahko. Vsi bomo. Skušamo živeti družinsko življenje, kot je to imel rad Michael in še vedno ima. In živimo svoja življenja. Zasebno je zasebno, kot je vedno govoril. Še vedno se mi zdi izjemno pomembno, da ohranja svoje zasebno življenje. Michael nas je vedno ščitil in zdaj mi ščitimo Michaela."

Corinna na veliki nagradi Madžarske leta 2019 med navijanjem za sina Micka. Foto: EPA
Corinna na veliki nagradi Madžarske leta 2019 med navijanjem za sina Micka. Foto: EPA

Mick Schumacher obžaluje, ker ne more deliti izkušenj

V dokumentarcu spregovori tudi Schumacherjev 22-letni sin Mick, ki je šel po očetovi poti in je danes voznik formule 1.

Kot je povedal, je izjemno žalosten, da si ne more izmenjavati izkušenj s slavnim očetom. "Od nesreče dalje teh družinskih izkušenj, teh trenutkov, ki jih imajo ljudje s svojimi starši, ni več, in to se mi zdi malce nepošteno," je povedal voznik Haasa.

"Mislim, da bi se z očetom razumela na drugačen način zdaj, preprosto zato, ker govoriva podoben jezik, jezik avtošporta, in o tem bi se imela zdaj veliko več za pogovarjati. In o tem razmišljam večino časa, kako bi bilo to kul. Vsemu bi se odrekel za to."

Premiera dokumentarca je napovedana za 15. september.