DaBabyju so se zaradi nedavnih izjav odpovedali številni zvezdniški prijatelji in sodelavci. Foto: AP
DaBabyju so se zaradi nedavnih izjav odpovedali številni zvezdniški prijatelji in sodelavci. Foto: AP

Prejšnjo nedeljo je DaBaby nastopil v Miamiju in med prireditvijo oboževalce pozval, naj prižgejo svetilke na svojih mobilnih telefonih, razen tistih, ki so HIV-pozitivni ali pa so "geji, ki seksajo na parkiriščih". Med drugim je navedel, da te lahko virus HIV "ubije v dveh ali treh tednih".

Na izjave, ki so zaokrožile po družbenih omrežjih, so se ostro odzvali nekateri njegovi glasbeni kolegi – predvsem Elton John in Madonna, ki se že leta borita proti homofobiji in stigmi, povezani s HIV-om oz. aidsom. Kot je v izjavi zapisal britanski glasbenik, je bil "šokiran", ko je izvedel za omenjene DaBabyjeve izjave in opozoril, da "dezinformacije, povezane s HIV-om, in homofobija nimajo kaj iskati v glasbeni industriji", in dodal, da "moramo zrušiti stigmo, ne pa je širiti".

Podobno je zapisala tudi Madonna, ki je na Instagramu DaBabyju svetovala, naj se, "če že mora širiti sovražni govor zoper skupnost LGBTQ+ o HIV-u in aidsu", najprej "pouči o dejstvih": "Po desetletjih trdo prigaranih znanstvenih spoznanj zdaj obstajajo zdravila za otroke, ki so rojeni s HIV-om, ljudi, ki so dobili HIV s transfuzijami, uporabo okuženih igel ali izmenjavo telesnih tekočin. Ta zdravila ljudem z aidsom omogočajo dolgo življenje," je spomnila. Ob tem pa je poudarila: "Aids se ne prenaša s človeka na človeka, če samo stojiš poleg njega v množici."

Tudi pevka Dua Lipa, ki je z raperjem sodelovala pri priredbi svoje skladbe Levitating, je bila "presenečena in zgrožena nad DaBabyjevimi izjavami".

Čeprav je DaBaby nekaj dni pozneje – ko mu je hrbet prvi obrnil Boohoo, spletna modna trgovina, katere obraz je bil – skušal svoje izjave omiliti oz. se zanje opravičiti, pa je formulacija njegovega opravičila izzvala še dodaten bes: "Vsi tisti, ki ste bili kdaj prizadeti zaradi aidsa ali HIV-a, ste upravičeno razburjeni. Kar sem izrekel, je bilo neumestno, a moj namen ni bil kogar koli žaliti. Zato se opravičujem. Ampak, skupnost LGBT – mene ne zanimate. Vaša stvar je vaša stvar."

Skoraj hkrati je na Instagramu objavil zgodbo, v kateri je ljudi z aidsom označil za "umazance" in "zasvojence s ceste".

Zaradi izjav so ga s seznama nastopajočih na enem svojih dogodkov "izbrisali" tudi pri manjši ameriški politični stranki Working Families Party, za odpoved nastopa pa so se odločili tudi organizatorji znanega glasbenega festivala Lollapalooza, ki je potekal pretekli konec tedna v Chicagu, na obali jezera Michigan. Kot so zapisali, je bil festival "ustanovljen na temeljih, kot so raznolikost, sprejemanje drugačnosti, spoštovanje in ljubezen". "Zato DaBaby pri nas ne bo nastopil," so še zapisali le nekaj ur pred napovedanim koncertom.