Danny Masterson maja letos, ko je na sodišče prišel v družbi žene Bijou Phillips. Foto: AP
Danny Masterson maja letos, ko je na sodišče prišel v družbi žene Bijou Phillips. Foto: AP

47-letni Masterson je igral v televizijski humoristični seriji Oh, ta sedemdeseta, ki so jo na malih zaslonih predvajali v času njegovih zločinov. Na ponovnem sojenju maja so odločili, da je Masterson kriv, potem ko prva porota leta 2022 ni mogla izreči sodbe, poroča BBC. Igralčevi odvetniki so sicer zahtevali vnovično sojenje, a je sodišče predlog zavrnilo. V četrtek je nato potekal izrek kazni, pred katerim je sodnica Charlaine Olmedo dovolila žrtvam, da preberejo svoje izjave.

Igralec je bil obsojen, potem ko so tri ženske pričale, da jih je spolno napadel v svojem hollywoodskem domovanju med letoma 2001 in 2003, praktično na vrhuncu svoje televizijske slave. Tožilci so trdili, da se je Masterson skliceval na svoj status uglednega scientologa, da bi se izognil odgovornosti.

Scientološka cerkev naj bi pomagala prikrivati posilstva

Foto: IMDb
Foto: IMDb

Za zvezdnika so odločili, da je kriv v dveh primerih, po obsodbi pa je sodišče ocenilo, da pri igralcu obstaja nevarnost pobega, zato so ga nemudoma odpeljali v zapor. Masterson je bil prvič obtožen posilstva leta 2017 na vrhuncu gibanja #MeToo. Zanikal je obtožbe in dejal, da so bili vsi odnosi sporazumni. Med sojenjem so žrtve trdile, da je Scientološka cerkev pomagala prikriti napade, obtožbo je organizacija kategorično zanikala. V času napadov so bili Masterson in vse tri tožnice scientologi. Več žensk je povedalo, da so potrebovale leta, da so se oglasile, ker so jih uradniki Scientološke cerkve odvrnili od prijave posilstva policiji.

Scientološki uradniki so eni izmed žrtev povedali, da jo bodo izobčili iz Scientološke cerkve, razen če podpiše pogodbo o nerazkritju in sprejme plačilo v znesku 400.000 ameriških dolarjev. V izjavi po razsodbi je Cerkev dejala, da "ni kančka dokazov, ki bi podpirali škandalozne obtožbe, da je Scientološka cerkev nadlegovala žrtve".