Pevska kariera Hillove je bila v zadnjih letih bolj kot ne v senci njenih finančnih težav. Foto: EPA
Pevska kariera Hillove je bila v zadnjih letih bolj kot ne v senci njenih finančnih težav. Foto: EPA
Lauryn Hill
A kljub vsemu je pevka še vedno nastopala na festivalih. Foto: EPA
Lauryn Hill
Pevkini odvetniki zatrjujejo, da je le še vprašanje časa, kdaj bo pevka poravnala svoje finančne dolgove do države. Foto: EPA
Lauryn Hill
Pevka je mati šestih otrok. Foto: EPA

Lastnica glasu, ki je "zakrivil" uspešnice, kot sta Killing Me Softly in Ready Or Not, je junija lani priznala na sodišču, da med letoma 2005 in 2007 oz. v obdobju, ko je zaslužila 1,8 milijona ameriških dolarjev, ni poravnala svoje dohodnine. S tem pa se je začela pevkina saga spirale dolgov, ki jo je privedla do sodišča. 29. junija 2012 se je morala prvič zglasiti na sodišču v Newarku v zvezni državi New Jersey, ko ji je grozila enoletna zaporna kazen v kombinaciji s 100.000-dolarsko globo.

In čeprav so odvetniki Hillove zatrdili, da je pevka že plačala 50.000 ameriških dolarjev dolga, mora do 4. maja v državno blagajno še vrniti nič manj kot 504.000 ameriških dolarjev.

Album, ki ga ni bilo
Odvetniška ekipa je namreč računala, da bo Hillova zbrala denar s podpisom pogodbe z novo založbo lansko jesen, toda do samega sklepa ni niti prišlo, saj Hillova ni končala studijskega dela in ga prelila v obliko plošče. Tako se je suša na njenem ustvarjalnem področju le še podaljšala. Spomnimo, da je osrednja članica tria Fugees svoj zadnji samostojni album izdala 2001.

Hillova, sicer mati šestih otrok (pet izmed njih je sad ljubezni med njo in Rohanom Marleyjem, sinom legende reggaeja Boba Marleyja) se je ves čas izgovarjala, da je bil osrednji razlog, zakaj ni plačevala davkov, varovanje družine. Namreč prav med letoma 2005 in 2007 so se - tako pravi sama - pojavile številne smrtne grožnje, ki so bile uperjene proti njej in njeni družini. Prav tako pa se je povečal pritisk javnosti.

Plačilo je samo še vprašanje časa?
Sodišče je na ta pojasnila ostalo bolj ali manj hladno. Po poročanju tiskovne agencije Reuters so ji zdaj sodni organi odložili sodbo za dva tedna. Pevkin odvetnik Nathan Hochman je dejal, da se je Hillova dogovorila za posojilo, katerega vrnitev bo jamčila z dvema nepremičninama.

Denar naj bi prejela ta teden. "Za gospo Hill je samo še vprašanje, kdaj po plačala tiste davke," je dejal Hochman novinarjem pred zaslišanjem. Sodnica, ki bedi nad primerom, Madeline Cox Arleo pa je tudi prestavila končno obravnavo na 5. maj, toda ob tem je posvarila pevkine odvetnike, da si zvezdnica ne sme privoščiti še enega spodrsljaja.

Materinstvo pred glasbeno kariero
Glasbenica, ki je bila nekoč del zasedbe Fugees (z Wyclefom Jeanom, prav tako članom te zasedbe, sta bila tudi zasebno par) nato pa je začela graditi samostojno kariero - ta je po njenem izjemno uspešnem prvencu The Miseducation , ki ji je prinesel pet grammyjev, med drugim najprestižnejšega za album leta in tistega za najboljšo novo izvajalko, zamrla.

Nekdanji prvi glas skupine The Fugees, je po osmih letih glasbenega zatišja leta 2010 znova napovedal vrnitev na prizorišče. Lauryn naj bi namreč "znova začutila veselje do ustvarjanja", nato pa je zanosila.

Lauryn je po razpadu The Fugees (za razpad skupine naj bi bila kriva njena nikoli javno priznana ljubezenska zveza z glasbenim kolegom iz skupine Wyclefom Jeanom) in izdaji prvega samostojnega albuma kmalu postala nezadovoljna z glasbeno industrijo. Čutila je, da jo njena založba po krivici nadzoruje, in nikakor se ni mogla sprijazniti s tem, da so obiski trgovine postali misija nemogoče, če ni bila zamaskirana.