Rodman se je znesel nad novinarji, ki so ga spraševali, zakaj ni bolje izkoristil svojega vpliva pri Kimu in zakaj ne obsoja hudih kršitev človekovih pravic v Severni Koreji. Foto: Reuters
Rodman se je znesel nad novinarji, ki so ga spraševali, zakaj ni bolje izkoristil svojega vpliva pri Kimu in zakaj ne obsoja hudih kršitev človekovih pravic v Severni Koreji. Foto: Reuters
Z 'najboljšim prijateljem' Kim Džong Unom. Foto: EPA

"Dennis Rodman se je iz Severne Koreje vrnil v precej slabem stanju. Pritisk, ki mu je bil položen na pleča, biti nekakšna nadčloveška politična figura in posrednik, je bil zanj prehud," je za USA Today povedal njegov predstavnik za tisk Darren Prince.

Na 52-letnega nekdanjega košarkarja se je vsul plaz kritik zaradi neobsojanja severnokorejskega režima in prijateljevanja s Kim Džong Unom, pri čemer mu očitajo, da ni izkoristil svojega vpliva na Kima, da bi skušal rešiti pridržanega ameriškega državljana Kennetha Baeja, ki je bil lani obsojen na 15 mesecev v delovnem taborišču.

"Če bi razumeli, kaj je Bae naredil ... Veste, kaj je naredil v tej državi? Rad bi govoril o tem," se je Rodman razburjeno odzval na novinarska vprašanja po prihodu v domovino, pozneje pa se je za svoje izjave opravičil, češ da je bil pod vplivom alkohola in pod hudimi pritiski organizirati v Severni Koreji ekshibicijsko tekmo upokojenih NBA-igralcev.
Ob začetku omenjene prijateljske tekme je od nekdaj kontroverzni Rodman Kimu, svojemu "najboljšemu prijatelju", tudi zapel "Happy Birthday" in mu tekmo posvetil.

"Samo zabavljač"
"Kar bi lahko bil zgodovinski in veličasten trenutek, se je sprevrglo v moro za vse vpletene," razlaga Prince. "Dennis Rodman je osramočen, užaloščen ter obžaluje jezo in bolečino, ki so ju povzročile njegove besede." In še: "Ljudje pozabljajo, da je Dennis samo zabavljač in upokojeni zvezdnik NBA-ja. Dejstvo pa je tudi, da se je v Severni Koreji v živo pred 14.000 gledalci odigrala košarkarska tekma, posnetke pa si je ogledalo na milijone ljudi po vsem svetu."
Potetovirani in impulzivni Rodman je z ekipama Detroit Pistons in Chicago Bulls osvojil pet prvenstev NBA in je veljal za eno najbolj slikovitih osebnosti lige. Leta 2011 so ga sprejeli v dvorano slavnih. Nekdanji vrhunski športnik pa je tudi od nekdaj slovel po svoji ljubezni do alkohola in je bil zaradi svoje razvade že večkrat na odvajanju.